13 december, 2013

Guld, silver och glitter i GKSS julgran

GKSS ser tillbaka på ett framgångsrikt år för våra kappseglare med många medaljer i guld, silver och brons som glittrar i GKSS-granen och som vi bjuder dig på inför julen.

Matchracingseglare Anna Kjellberg tillsammans med besättningen på segelbåten Lisanne har precis vunnit sin klass Crusing D, blir bästa Oystern och troligen blir de en av topp tre i hela Atlantice Rally for Cruisers(ARC).

Anna och hennes machracingteam ligger kvar på 3:e platsen på världsrankingen i matchracing för damer, och den platsen tänker hon försvara nästa år.
– Det är otroligt skönt att vara på land igen efter över 16 dygn på havet. En helt ny upplevelse och en dröm som gått i uppfyllelse. Att vi slåss om totalsegern är otroligt! Vi har pushat båten nattetid och haft hjälp av vår OS-metrolog Alessandro Pezzoli i vägvalet. Teamet har hållit ihop det trots en väldigt tuff första vecka på havet! Själv satsar jag vidare på matchracing, ingen mer oceanrace för mig. Ett stort tack till teamet som hjälpt mig genom sjösjuka dagar, hälsar Anna från St.Lucia.

Team Teknova-Albatross Racing
Bengt Falkenberg och hans Teknova-Albatross Racing Team, som tagit flera topplaceringar under året varav ett EM-guld i ORCI 2- klassen, blev korad till årets havskappseglare av Svenska Seglarförbundet och fick priset Nakterhuset.

Karin och Ingrid Söderström tog VM-guld i den växande klassen RS500 i hård konkurrens. De blev också utsedda till årets kvinnliga seglare av Svenska Seglarförbundet.

Martin PÅlsson och hans team
GKSS Draken Swe375 som seglas av Martin Pålsson och hans team summerar ett fantastiskt år. Nordiska mästare, svenska mästare, total segrare i Audi cup och utsedda till Västkustens bästa kölbåtseglare av Västkustens seglarförbund.

Otto Hammel och Carl P Sylvan
Carl P Sylvan och Otto Hamel, seglar 49er och fick priset Lyftet av Svenska Seglarförbundet för sina anmärkningsvärda insatser under året. De kom på en tolfte plats på WM, vilket är den bästa svenska placeringen någonsin av en 49er besättning. Carl och Otto är på Nya Zeeland och seglar just nu

Björn Allansson tar guld i Världscupen
Max Salminen kom 7:a på EM i Finnjolle tidigare i år, en fantastisk prestation så kort tid efter att han bytt till Finnjolle efter OS guldet i Stare, och förra helgen tog Björn Allansson guld i finn-jolle i Världscupen i Melbourne.

Avslutande ord från Thomas Rahm, chefstränare för GKSS:
GKSS elitseglare ser fram emot 2014. Vi har ett starkt lag med många duktiga seglare. Vi har starka seglare i Finnjolle, Laser, Laser radial, 49er, 49er FX, och 470 herr. Vi är alltså med och slåss om OS platser i många klasser. Under 2014 seglas VM i september i Santander för alla OS klasser. Ett stort VM som också är nationsuttagningar till OS. Det börjar alltså redan nu avgöras vilka länder som får vara med på OS i de olika klasserna. Efter VM i Santander finns fortfarande chansen men det kommer bli betydligt svårare. Utöver detta kommer vi att bedriva viss träning på plats i Rio under 2014. Detta för att lära oss så mycket som möjligt om de lokala förhållandena i Rio. Något som är nödvändigt om vi ska klara av att prestera ännu bättre i Rio än vad vi gjorde i London.

Text: Stina Jansson.