11 december, 2013

Skanna din båtritning på mässan

På båtmässan i Göteborg och på Allt för sjön i Stockholm kommer besökarna att ges en unik möjlighet att få gamla båtritningar skannade och digitaliserade.

Det är rikstäckande Veteranbåtsföreningen som erbjuder den tjänsten. Till mässorna har man med sig både folk och skanner från Veteranbåtsmuseet i Västerås, där föreningen har digitaliserat tusentals båtritningar.

– Vi vet att det hemma i båtfolkets byrålådor, på vindar och i källare, göms gamla ritningar på allt från segel- och motorbåtar till ekor, snipor och kanoter. De är välkomna till oss, säger Pierre Dunbar, ordförande i Veteranbåtsföreningen.

Sedan några år tillbaka bygger Veteranbåtsföreningen världens största digitala ritningsarkiv över fritidsbåtar. Vid det här laget har vi skannat över 26 000 ritningar. Tanken är dels att bevara ett kulturarv, dels att göra detta allmänt tillgängligt via nätet.

Senast mässbesökarna fick chansen var 2010, då Pierre Dunbar och sonen Patrick var på båtmässan i Göteborg med skanner och dator. Det blev en stor framgång. Över 800 ritningar skannades under mässdagarna, det var full fart från morgon till kväll!

– Folk kom med alla tänkbara ritningar, de var från Kosterbåtsförbundet, massor med Einar Runius från ett av barnen och till och med en C.G. Pettersson-ritning på glasplåt! Nu är vi tillbaka på båtmässan i Göteborg och en månad senare på Allt för sjön i Stockholm med hela utrustningen för skanning. Vi kan hantera över en meter breda ritningar i oändlig längd, berättar Pierre Dunbar.
Intresserade mässbesökare är välkomna att lämna in ritningar som skannas på plats under mässornas öppethållande. I takt med att arbetet utförts tas kontakt med besked om när ritningarna kan hämtas igen.

Fakta om Veteranbåtsföreningens ritningsarkiv
Veteranbåtsarkivet är ett samarbete mellan Veteranbåtsföreningen och Statens Maritima Museer. Med modern teknik kan de stora ritningssamlingar som finns bevarade göras enkelt tillgängliga för forskning, renovering, modellbåtsbyggande och allmänhet. Nu kan vi visa ritningarna på webben och alla kan beställa sin egen utskrift för en ringa kostnad.

Sedan några år sköts skanningen helt i Veteranbåtsföreningens egen regi vid veteranbåtsmuseet i Västerås. Målet är att skanna ca 30 000 båtritningar. Kvalitén blir så god att man kan se strukturen i pappret och konstruktörens ibland bortsuddade noteringar. Det betyder att det skannade materialet många gånger kan ge oss mer information än originalet och det betyder också att vi inte längre behöver hantera ömtåligt originalmaterial utan detta kan bevaras för framtiden.
De ritningar som lämnas in av allmänheten – både som donationer och som lån för skanning – gör det möjligt att fylla de luckor som finns i arkiven.

Om Veteranbåtsföreningen
Veteranbåtföreningen bildades 1973 under namnet Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar (som fortfarande är föreningens formella namn). Syftet var, och är, att stärka och bevara det svenska båtarvet genom att Värna – Vårda – Visa.

Veteranbåtsföreningen har ca 2 000 medlemmar över hela landet och eget kansli på Skeppsholmen i Stockholm. Verksamheten omfattar bl a tidningen Veteranbåten fem gånger per år; Veteranbåtsmuseet i Västerås och Båthall 2 på Galärvarvet i Stockholm; arrangerande av och deltagande i mässor och Veteranbåtsträffar över hela landet; råd och stipendier till båtrenoveringar; Veteranbåtsarkivet; med mera.

Info: www.veteranbaten.se