10 december, 2013

Medaljer för förtjänstfulla insatser hos Kustbevakningen

Måndagen den 9 december samlades ett sextiotal personer vid Kustbevakningens regionledning nordost i Stockholm för att uppmärksamma ett antal kustbevakare och personer från sjöräddningssällskapet som tilldelats Kustbevakningens förtjänstmedalj.

Det är Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin som i samband med Kustbevakningens 25-års jubileum som egen myndighet har beslutat att införa en förtjänstmedalj.

Medaljen införs för att uppmärksamma personer som utfört förtjänstfulla insatser utöver det normala inom sjöräddnings- och miljöräddningstjänst under svåra förhållanden eller förtjänstfulla insatser som särskilt gagnat Kustbevakningen.

Medaljceremonin inleddes med att Judith Melin hälsade välkommen och därefter talade försvarsminister Karin Enström om Kustbevakningens utveckling från 1600-talet, då man kallades strandridare genom den intensiva utvecklingen av myndighetens uppdrag från 1900-talets mitt och framåt till att nu vara en maritim samverkansmyndighet och en effektiv resurs för Sverige till sjöss.

Källa och foto: Kustbevakningen.