29 november, 2013

Seldén lanserar hydrauliska akterstagsträckare och kickstänger

För att bli en mer heltäckande leverantör av riggutrustning lanserar Seldén en serie av hydraulcylindrar för akterstagssträckare samt kickstänger.

– Många av våra kunder tar fram båtar större än 45 fot eller båtar av kappseglingskaraktär, så dessa nya produkter blir ett bra komplement till vårt befintliga sortiment, säger Seldéns marknadschef Mats-Uno Fredrikson.

Cylindrarna har två hastigheter och växlar automatiskt från hög- till lågväxel. Detta innebär att akterstaget eller kickstången sträcks upp snabbt till en början och när trycket har byggts upp så att det blir tungt att föra pumphandtaget fram och tillbaka, växlar sträckaren ner till lågväxel. Vid vilket tryck nedväxlingen ska ske kan ställas in individuellt. Att på ett bekvämt sätt kunna trimma storseglet uppskattas av alla seglare och att göra det snabbt är helt avgörande för kappseglaren.

Pumpstationerna
Pumpstationerna har inte bara två hastigheter utan är även dubbelverkande vilket innebär att man pumpar olja i handtagets båda rörelseriktningar. Detta kallar Seldén för “Dual-Action” och det gör uppsträckning ännu mer effektiv. En pumpstation monteras på ett lämpligt ställe i sittbrunnen och kan hantera upp till fyra funktioner. Pris: från 20 000 kr.

Kickstängerna
Seldéns kickstång ”Rodkicker” har varit en marknadsledare i flera decennier och där den största Rodkickern inte räcker till tar de nya hydrauliska kickarna över. Målgruppen är båtar i storleksordningen 45–65 fot. Pris från 18 500 kr.

Akterstagssträckarna
Akterstagssträckarna finns tillgängliga i två storlekar. En för max ø10 mm akterstag och en större för max 14 mm diameter. Akterstagssträckarna kan kopplas till en pumpstation men finns även med pump integrerad i själva sträckaren. Pris från 9 900 kr.

Hydraulcylindrarna premiärvisades på METS i Amsterdam och finns nu tillgängliga till försäljning.

Info: www.seldenmast.com