29 november, 2013

Regeringen beslutar om den fortsatta kemikaliepolitiken

Regeringen har beslutat om propositionen “På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken”. Här redovisas regeringens strategi för att nå miljökvalitets¬målet Giftfri miljö. Bland annat föreslås insatser om att minska kemikalieriskerna för barn, att tillämpa och stärka befintliga kemikalieregelverk och en ökad miljöhänsyn vid utveckling av läkemedel.

– Med propositionen lägger vi fast färdriktningen för kemikaliepolitiken de kommande åren och de insatser som krävs för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Takten i utfasningen av särskilt farliga ämnen måste öka och vi behöver effektivisera arbetet och jobba med grupper av ämnen. Genom att ta fram en handlingsplan för hantering av perfluorerade ämnen kan vi påbörja detta arbete. Tillämpningen av substitutionsprincipen behöver stärkas och hormonstörande ämnen regleras.

Nya EU-regler behöver också tas fram exempelvis om farliga ämnen i textilier, säger miljöminister Lena Ek.
Sverige ska arbeta för att informationskraven för lågvolymämnen i Reachförordningen skärps. Arbete med att utveckla bedömningskriterier och testmetoder för nanomaterial, hormonstörande ämnen och kombi-nationseffekter av kemikalier är prioriterat liksom testmetoder och bedömningskriterier som tar hänsyn till barns särskilda känslighet.

Informationen om farliga ämnen i varor behöver förbättras för att möjliggöra säker hantering och köparnas informerade val. Forskning som bidrar till att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö bör stärkas och den nationella systematiska hälsorelaterade miljöövervakningen ges ökad prioritet. Styrmedel behöver utvecklas exempelvis behöver ekonomiska styrmedel i form av en kemikalieskatt övervägas. Insatser på global nivå är fortsatt högt prioriterat och strategiska nationella insatser viktiga komplement till arbetet inom EU.

Bakgrund
Åtta etappmål tidigare fastställda för farliga ämnen omfattar;
• särskilt farliga ämnen
• kunskap om ämnens hälso- och miljöegenskaper
• information om farliga ämnen i varor
• utveckling och tillämpning av EU:s kemikalieregler
• effektivare kemikalietillsyn inom EU
• giftfria och resurseffektiva kretslopp
• minska barns exponering för farliga kemikalier
• ökad miljöhänsyn i EU:s läkemedelslagstiftning och internationellt