31 oktober, 2013

Grandezza bygger flaggskepp med flybridge

Den finska båttillverkaren Grandezza presenterar en ny 40 fots modell med flybridge. 40 FLY är baserad på Grandezza 39 CA, men har stora utrymmen på en rejält tilltagen flybridge med solbädd, wetbar och dinette.

Den nya Grandezza-modellen får sin premiär i februari på Vene 2014 – Helsingfors båtmässa. Designen av den nya båten har gjorts med tanke på båtköpare i Norden och Centraleuropa. Det är en stor motorbåt med väl tilltagna utrymmen och funktionell layout på samma sätt som i Grandezza 39 CA.

Grandezza beskriver den nya 40-fotaren som en kombination av kabinbåt och sportscruiser. Huvudingången är via aktern och den stora badplattformen, som har inbyggda förvaringsutrymmen för fendertar och förtöjningsutrustning.

För den som hellre vill lägga till med stäven först har båten robusta pulpits i fören. Föraren har en egen utgång som öppnas i däckssidan om styrbord. Tillsammans med Aquamatic joystick gör det förtöjningen mycket enklare.

Salongen är rymlig och fungerar som vardagsrum, matrum och en plats för gemenskap med familj och vänner. På babords sida i salongen finns en U-formad dinett medan det finns skåp med mera på andra sidan. Sofforna är placerade så att alla passagerare får bra utsikt, även under gång.

En fyrdelad skjutdörr leder ut till akterdäcket, som har ett stort öppet utrymme med en fast L-soffa. På flybridge finns ett matbord för den som vill äta ute.

Pentryt fungerar som båtens mittpunkt med enkel tillgång till förarplatsen, förlig kabin, toalett och även midkabinen, som fungerar som master cabin.

Master cabin är placerad midskepps, där båten är som bredast, och försedd med stora fönster på sidorna. Den förliga kabinen har en dubbelbädd som även kan delas på två. Båda kabinerna har utrymmen för garderober, toalett med mera. Inredningen är modernt färgsatt och träarbetena är gjorda i vaxad valnöt.

Skrovet och övriga plastarbeten byggs med modern teknik med vakuuminjicering och sandwich samt Divinycell som isolering. Skrovet är tillverkat med en ny, ekologisk laminering och har djup V-formad botten som sägs gå riktigt mjukt i sjön.

Tekniska fakta
Längd: 12,30 m
Bredd: 3.95 m
Djupgående: 1.50 m
Vikt: 9 500 kg
Personer: 12
Bäddar: 5 + 2
Bränsletank: 920 liter
Vattentank: 275 liter
Hålltank: 195 liter
CE-klass: B
Toppfart: 35 knop (2 x 370 hk)
Marschfart: 22–31 knop
Info: www.finnmarin.fi