31 oktober, 2013

Rädda vår kust – Kustbevakningen på Sjöhistoriska

Den 20 februari öppnar Kustbevakningens utställning Rädda vår kust på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Utställningen bygger på det stora oljeutsläppet som drabbade Bohuslän hösten 2011 och kommer att visas under ett år. Rädda vår kust riktar sig särskilt till barnfamiljer och ungdomar.

Rädda vår kust handlar om Kustbevakningens arbete när det är som smutsigast. Utställningen bygger på det stora oljeutsläppet som drabbade Bohuslän hösten 2011. Bilderna och filmen som är med på utställningen är tagna av Håkan Karlsson, kustbevakare i Bohuslän, som var med och arbetade med oljeutsläppet i Bohuslän. För idé och produktion svarar ett medarbetarteam från Kustbevakningen.

Om oljeutsläpp runt våra kuster

Förr upptäcktes många utsläpp i haven runt Sverige varje vecka. Utsläppen kunde komma från när fartyg rengjorde sina tankar och spolade ut olja i vattnet, medan en del utsläpp kom från fartygsolyckor. Idag har Kustbevakningens övervakning från flygplan och fartyg, ett ökat miljömedvetande hos transportindustrin, säkrare fartyg och tydligare lagar, lett till färre och mindre utsläpp.

Fartygen blir allt större och lasterna av olja eller andra ämnen som kan vara skadliga för naturen, blir därför större. Om ett sådant fartyg går på grund, eller kolliderar med ett annat fartyg, kan stora mängder olja komma ut i havet.

Om fartygstrafiken runt Sverige

Varje år rör sig 40 000 till 60 000 fartyg i östersjöområdet och runt 300 miljoner ton olja fraktas över Östersjön. Genom det smala Öresund passerar 36 000 fartyg varje år. 57 000 gånger varje år avgår en färja, och lika många gånger anländer en färja till svensk hamn.

Kommentarer

Hans-Lennart Ohlsson 09:30:15 2013-10-31

Hej, stämmer men den öppnade 20 februari 2013, dvs den har nästan stått ett år och går sen vidare till Marinmuseum i Karlskrona.
mvh
Hans-L Ohlsson
Museichef
Sjöhistoriska

Båtlivs redaktion 10:27:11 2013-10-31

Lite sent att skicka ut det som pressmeddelanden idag 31 oktober 2013 då.
Tack för info!
Båtlivs redaktion