24 oktober, 2013

“Ersätt ö-kortet med SL-kortet i skärgården”

Kristdemokraterna vill ta bort det så kallade ö-kortet för personer som bor på öar i Stockholms skärgård. I stället ska SL-kortet gälla på alla Waxholmsbolagets båtar.

– Det är orimligt att människor som bor på en skärgårdsö och pendlar in till fastlandet får mycket högre subventioner än de som åker åt andra hållet. Vi vill ha samma villkor för de som bor i skärgården som för de som bor i övriga länet, säger Karl Henriksson (KD, bilden), trafiknämnden i Stockholms läns landsting.

Arbetet med att utforma framtidens skärgårdstrafik har fått starta om efter att upphandlingen av trafiken avbröts i början av oktober. För Kristdemokraterna är frågan om SL-kortet prioriterad, eftersom partiet menar att det bidrar till en mer sammanhållen region och öppnar för möjligheter att utveckla Stockholms skärgård. I dag gäller ö-kortet för personer som bor på en ö utan broförbindelse eller statlig färja till fastlandet. Det kostar 500 kronor per år, att jämföra med de SL-resenärer i övriga länet som betalar 790 kronor per månad.

– Många har i dag inget SL-kort utan fortsätter med bil när de kommer till fastlandet. Med SL-kortet ökar motivationen att fortsätta att åka kollektivt, vilket går helt i linje med våra miljömål. I kombination med att taxan förändras vill vi därför förstärka förbindelserna till viktiga knutpunkter, säger Karl Henriksson.

Kommentarer

Alex 15:54:00 2014-02-08

Dom som bor på en skärgårds ö är 100% beroende av waxholms båten det är klart att dom måste få åka billigt