17 oktober, 2013

“Nedskräpningen av Östersjön måste tas på allvar”

För första gången har skräpmätningar genomförts i Östersjön. Detta har skett genom EU-projektet Marlin, som drivs av Håll Sverige Rent. Problemet med marin nedskräpning i Östersjön måste tas på allvar. Att låta Östersjön förvandlas till en soptipp är oacceptabelt. Det skriver de fyra deltagande ländernas organisationer på Svenska Dagbladets debattsida idag. I nästa vecka hålls en stor konferens om Marlin-projektet i Stockholm.

Under två år har Håll Sverige Rent tillsammans med liknande organisationer i Finland, Estland och Lettland mätt förekomsten av skräp på stränderna runt Östersjön. Syftet med projektet Marlin (Baltic Marine Litter) är att ta reda på mer om nedskräpningen av Östersjön, eftersom kunskap helt har saknats.

Resultaten visar att det är plastskräp som dominerar. 60 procent av skräpet är plast. Det finns ungefär ett skräp per steg du tar på stranden (136 skräp per 100 meter). På 5-i-topp listan finns oidentifierbara små plastbitar, plastbestick och snabbmatsförpackningar. Det är strandbesökaren som i första hand skräpar ned stranden och att stranden i sig är en källa till nedskräpningen av havet

Den höga andelen små oidentifierbara plastbitar visar på problemet med den svårnedbrytbara plasten. I våras la EU-kommissionen fram en grönbok om en europeisk strategi för plastavfall. Där pekas plast i haven ut som en av de viktigaste globala miljöfrågorna.

Hela 80 procent av den marina nedskräpning uppskattas komma från land och det är där vi måste sätta in resurser genom bättre avfallshantering, ökad återvinning av plast samt minskad nedskräpning genom förebyggande insatser för att ändra attityder och beteenden.
I de skräpdyk vi har genomfört under två års tid har vi klara bevis för att våra svenska gästhamnar används som soptippar.

Östersjön är ett slutet innanhav med 80 miljoner människor i avrinningsområdet. Flertalet storstäder ligger utmed kusten och många stora floder har sitt utlopp i havet. Det är ett kraftigt trafikerat hav och länderna runt om havet bedriver en intensiv kustturism. Men eftersom Östersjön saknar kraftiga ytströmmar och tidvatten hamnar inte skräpet på stränderna i samma utsträckning som på exempelvis Bohuskusten, där enorma mängder skräp landar varje år. Med största sannolikhet är stora delar av Östersjöns botten täckta med skräp.

Den 22 och 23 oktober är det slutkonferens för projektet Marlin i Stockholm. Under dagarna kommer resultaten från projektet att presenteras och en rad aktörer från länder kring Östersjön kommer att diskutera frågan. Se www.hsr.se/kalendarium

Marlin finansieras av Central Baltic Interreg IVA Programme.