16 oktober, 2013

Zaha Hadid designar superyachter för Blohm+Voss

Så här kan framtidens riktigt lyxiga superyachter se ut. Det är den prisbelönta arkitekten och båtdesignern Zaha Hadid som i samarbete med den Hamburg-baserade skeppsbyggaren Blohm+Voss, som numera ägs av arabiska intressen, som står bakom denna nya superyacht.

Det är ett design koncept som visades vid en utställning med verk av Zaha Hadid vid David Gill Gallery i London, baserat på en prototyp av en 128 m yacht. Hadid har redan ritat en serie om fem yachter under namnet ”The Unique Circle Yachts” för Blohm+Voss. Båtarna är på 90 m med extrem design.

Master Prototype Birdseye 128 m
Designen är influerad av dynamiska ekosystem under vatten, något som har påverkat hydrodynamiken i skrovet. Den märkliga strukturen i överbyggnaden är ett nätverk med varierande tjocklek, som även det ska påminna om organisk struktur och yachtens marina formationer.

Där traditionella yacht designers ofta väljer raka linjer har Hadid skapat ett samband mellan de olika däcken och naturen på ett nytt sätt. Det flytande designspråket ingår i konceptet för Unique Circle Yachts 90 m yachterna.

Project Jazz 90 m och Master Prototype 128 m
Den 90 m långa JAZZ yacht är den första av fem i serien med Unique Circle Yachts som har blivit tekniskt specificerad av konstruktörerna hos Blohm+Voss. De har ritat en yacht på hela 128 m med ytterligare tekniskt avancerade lösningar och specifikationer för en oceangående yacht.

Förutom JAZZ har fyra ytterligare 90 m yachter designats som underlag för kommande köpare. Varje båts design kan därefter förändras i layouten efter kundernas önskemål.

Designprocessen för de här märkliga yachterna var ett samarbete mellan anrika Blohm+Voss och ZHA, som båda vile få fram ett starkt designspråk, något som de verkligen har lyckats med.

Jazz 90 m – med pool
De här yachterna blir riktigt extrema på sjön. Var och en av dem har en avancerad badplattform som uppfyller många önskemål för säkerhet och hög standard. Att döma av bilderna är det på badplattformen och på de aktre utrymmena som mycket av passagerarnas tid ska spenderas.

Blohm+Voss har erfarenheten att bygga sådana här yachter med avancerade tekniska lösningar för superyachtmarknaden, som är något helt annorlunda än vad vi är vana vid. Tidigare har Blohm+Voss byggt många av de mest avancerade och prestigefyllda yachterna som världen har skådat. Bland andra 394-fotaren ”A”, designad av Philippe Starck och ”Eclipse”, designad av Terence Disdale, som med sina 533 fot (162,5 m) är världens näst största privata yacht. Andra Blohm+Voss superyachtprojekt omfattar ”Mayan Queen IV” och ”Palladium”.