29 augusti, 2013

CTEK lanserar professionell Litiumladdare

Efter att CTEK har revolutionerat marknaden med andra generationens laddare för blysyra batterier är det nu dags för Litiumbatterier. LITHIUM XS är en professionell laddare för 12V Litiumbatterier.

− Allt fler tillverkare av olika typer av fordon ser fördelarna med Litiumbatterier. Det är en uppåtgående trend och som innovationsföretag är det vår plikt att se till att det finns bra batteriladdare till dem, säger Sören Hofgaard, försäljningschef på CTEK.

Små, lätta och starka är nyckelord för Litiumbatterier, eller LFP- och LiFePO4, batterier som de också kallas. Egenskaperna är uppskattade på en allt bredare marknad. Liksom alla batterier kräver de underhållning och laddning och ju mer avancerade de är desto högre krav ställs på laddaren. CTEK´s nya LITHIUM XS är designad för att maximera både prestanda och livslängd för LiFePO4-batterier.

− Litiumladdaren är lika avancerad i sin teknik som våra övriga laddare och lika lätt och säker att använda.”Connect and forget” är nyckelord vi eftersträvar, säger Sören.

Laddaren kopplas direkt till batteriet i fordonet och den automatiska 8-stegsladdningen startar så fort kontakten sätts i uttaget och kan startas om när som helst genom att trycka på Reset-knappen. Med laddström på upp till 5A är LITHIUM XS väldigt flexibel och laddar LiFePO4-batterier från 5 Ah till 60 Ah och kan underhållsladda batterier upp till 120 Ah.

Tillverkare av högpresterande fordon såsom racingbilar och MC men även golfbilar är några exempel som ser fördelarna med Litiumtekniken. Litiumbatterierna är underhållsfria och väger upp till 70 % mindre än ett blysyra batteri. Omvandlat i vikt blir det många kilo vilket är en väsentlig skillnad för lättviktsfordon t.ex. inom motorsport. Litiumbatterier tål även många uppladdningar (cykler) så de totala vinsterna med Litiumbatterier lockar många fordonsproducenter.

Andra smarta funktioner med LITHIUM XS
• Försedd med testsekvens som visar om batteriet är mottagligt för laddning
• Laddaren återställer automatiskt eventuella elektroniska lågspänningsskydd vid laddningsstarten (Battery Management System)
• Ett unikt maximeringssteg för att återställa full kapacitet
• Underhållsladdning som ser till att batteriet är optimerat även under månader av stillastående
• Stänk- och dammtålig enligt skyddsklass IP65. Gnistfri, kortslutningssäker och polaritetssäkrad
• 5 års garanti
Teknisk fakta om LITHIUM XS
Laddspänning: 13,8/14,4 VDC
Laddström: Max 5A
Typ av laddare: Helautomatiskt laddprogram i åtta steg
Typ av batteri: 12V litiumjärnfosfat (LiFePO4)
Batterikapacitet: 5-60 Ah, upp till 120 Ah för underhåll

Pris 1 249 kr.