Sveriges mest lovande ungdomar i OS-klassen Laser att försöka med något som hittills aldrig gjorts. I augusti i år kommer fyra av Sveriges mest lovande ungdomar i OS-klassen Laser att försöka med något som hittills aldrig gjorts i en båt på OS-programmet: Korsa Kattegatt mellan Fredrikshamn och Göteborg.
Sträckan mäter 50 Nm, vilket är cirka 90
kilometer och beräknas ta tio timmar under gynnsamma förhållanden – hård västlig vind.
Laser är en enmansbåt på cirka fyra meter med ett sju kvadratmeter stort segel, som räknas som en av de mest fysiska båtarna i OS-programmet.
SYLT startades vintern 2012 under en träningsperiod i Las Palmas de Gran Canaria. Fyra unga killar bestämde sig där och då för att vägen till världseliten är kortare om man gör den tillsammans, genom att utnyttja varandras erfarenheter slipper man uppfinna hjulet flera gånger om. Målsättningen är klar: Seglarna i laget ska vara topp 20 i världen till OSåret 2016, och eventuellt slåss om platsen till Rio de Janeiro.
Under de gångna säsongerna har SYLT kammat hem fyra pallplatser på Europacuptouren (varav en seger),
två JSM-medaljer och en topp 10-placering på världscuptävlingen i Melbourne. Även om
vägen till den absoluta världstoppen är lång, har de kommit en god bit på vägen.
Laget består av Anders Karlsson, Claes Törnsten, Henrik Eriksson och Holger Tidemand. SYLT
har under sommaren 2013 knutit till sig Pierre Grönberg som medieansvarig för laget, för att ytterligare kunna fokusera på seglingen.
Claes och Holger har fått viss erfarenhet av havskappsegling då de tidigare i år deltog i ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt) där de som debutanter slog svenskt hastighetsrekord i båttypen Farr 30. Att segla Laser över Kattegatt är dock en helt annan utmaning, att jämföras med ett dubbelt Vasalopp utan möjlighet till återhämtning eller vila.
Eftersom den krävande seglingen görs på öppet hav är säkerheten en viktig fråga. Seglarna kommer ha med sig en följebåt med reservutrustning. Den danska och svenska sjöräddningen kommer också att underrättas.
Hela seglingen kommer att livesändas med filmkameror.
För att kunna genomföra seglingen under bästa möjliga förhållanden har ett datumintervall mellan 12 och 15 augusti satts. Förhoppningsvis kommer SYLT då få
drömförhållanden på över 6 m/s från väst.
Info: Facebook sida www.facebook.com/SYLT2016
Kommentarer
Vet inte om det är något nytt. Vet att en dansk seglade över Kattegatt med en Finnjolle på sjuttiotalet. Och om jag inte minns fel genomförde man en liten eskadersegling till Läsö med Optimist i slutet på sjuttiotalet. Man skrev om det i OE-nytt bland annat. Själv så seglade jag från Varberg till Anholt och tillbaka med en Laser för tjugo år sen…