13 juli, 2013

Nytt världsrekord i baklängessegling mellan två länder

I samband med Kroatiens inträde i EU, den 1:a juli 2013, baklängesseglade en helsvensk besättning segelbåten Swede 431 mellan Kroatien och den italienska ostkusten.

Rekordseglingen tog 33 timmar och nio minuter.

Hela besättningen direkt efter världsrekordet. Det har varit en fantastisk segling i stundtals svaga vindar i sällskap av hoppande svärdfisk, tonfisk och lekande delfiner.

– Såna som gör saker lite annorlunda ska också få vara med i gemenskapen, säger konstnären Mikael Richter som sedan 90-talet kämpat för en roligare planet.

Världsrekordet är en manifestation för ökad tolerans och en öppnare värld utan gränser mellan människor. Rent tekniskt har baklängesseglingen möjliggjorts genom att spira genuan i lovart och sätta en preventer guy på storen.

Gällande världsrekord i baklängessegling, 1995 06 11; mellan Remmarens fyr utanför Grisslehamn och Ekerö på Åland (Guinness rekordbok år 1996) är nu slaget.

Här är en länk till lite info om det gamla men nu slagna världsrekordet. Info: http://www.konst.org/swe/annat/segling/baklanges.html