1 juli, 2013

Nu är den här, rapporten Levande skärgårdsnatur 2013

Resultaten för svärtan var återigen det lägsta under den tid som räkningarna pågått, även för ejdern fortsätter den negativa utvecklingen. Ljusglimtarna återfinns hos utvecklingen av säl och havsörn. För havsörnen bjöd räkningen 2012 på ett åldersrekord, en hanne som hittades död 33, 5 år gammal – ett världsrekord för arten!

Gunnar Hjertstrand är Skärgårdsstiftelsens fältsamordnare för projektet och och ser utvecklingen för skärgårdsnaturen i stort. – Alla vi som arbetar i projektet är oroliga för de miljöförändringar som nu visar sig på alltfler ställen. Den utveckling vi ser för skärgårdsfåglarna stannar inte där utan fortsätter ned på planktonnivå och visar sig även på land.

Det forskarna och medarbetarna i projekt Levande skärgårdsnatur nu önskar sig är ett svar på varför utvecklingen ser ut som den gör. Varför de musselätande
fåglarna som ejder, svärta, alfågel och sjöorre minskar i våldsam takt. – Vi vill veta vad det beror på, fortsätter Gunnar Hjertstrand. Om vi visste orsaken till förändringarna kunde vi kanske stoppa spiralen nedåt på samma sätt som vi en gång gjort för både säl och havsörn. Men då måste vi först få reda på vad som måste åtgärdas.

För Skärgårdsstiftelsen är projektet en viktig del i det stora naturvårds- och miljöarbete som genomförs på våra områden i Stockholms skärgård. Där rapporterna inte bara är viktiga i form av resultat och siffror utan även genom att stiftelsen hela tiden har personal som ser, hör och upplever naturmiljön i sitt arbete i projektet (och i sitt ordinarie arbete som tillsynsmän eller naturvårdare).

– Projekt ”Levande skärgårdsnatur” är en viktig del av Skärgårdsstiftelsens arbete med djur och natur. Arbetet gör det möjligt att snabbt kunna notera förändringar som sker i djur- eller växtlivet i skärgården och slå larm om negativ utveckling vilket gör stiftelsen till en viktig miljöaktör. Rapporten ska vara ett verktyg för skärgårdens aktörer och ge information om läget till skärgårdsintresserade, säger stiftelsens Vd Lena Nyberg.

Årets rapport är dedikerad till framlidne Roland Staav som tack för hans hängivna engagemang för skärgårdsmiljön och framförallt för fågellivet.