25 juni, 2013

Enklare att lägg till i Nybörjarviken på Grinda

I strålande sommarväder invigdes idag Nybörjarviken på Grinda som nu är färdigställd och öppen för besökande båtar. Nybörjarviken är ett gemensamt initiativ från Båtbranschens Riksförbund Sweboat, Båtmässan Allt för sjön och Skärgårdsstiftelsen i syfte att locka ut nyblivna och ovana båtägare i skärgården.

– Även vi som varit på sjön i många år vet ju hur nervöst det kan vara att komma in i en hamn och bryggan är full av åskådare – man får helt enkelt inte misslyckas! Därför tänkte vi erbjuda ett ”övningsområde” för nyblivna och blivande båtägare, så får vi både ett gladare och säkrare båtliv. Tack vare vårt fina samarbete med Skärgårdsstiftelsen är detta nu verklighet, sa Sweboats vd Mats Eriksson.

En brygga i Hästholmssundet på södra Grinda i Stockholms skärgård har nu anpassats helt för att göra det enkelt att angöra och öva på tilläggningar med båt. Enligt en undersökning om morgondagens båtliv som Sweboat genomfört vill så många som en miljon svenskar ut på sjön i egen båt fast de idag saknar möjlighet till det.

– Det finns personer som gärna vill åka ut i skärgården med egen båt men som inte vågar göra det för att de känner sig osäkra. Nybörjarviken på Grinda ska ge en lugn och trygg miljö för alla som vill öva på att lägga till med båt. Stiftelsen hoppas att detta kan locka ut fler och nya båtbesökare i skärgården”, sa Skärgårdsstiftelsens vd Lena Nyberg.

Tanken med Nybörjarviken är att det ska vara enkelt att i lugn och ro i en skyddad vik, inte alltför långt ut i skärgården, träna på att lägga till vid boj och vid y-bommar. Praktisk kunskap ger trygghet, vilket gör båtlivet tillgängligt för flera. Förhoppningen är att Nybörjarviken ska locka nya målgrupper att ta sig ut i skärgården för egen maskin. Bryggan i Nybörjarviken har också anpassats så att den är tillgänglig för rörelsehindrade.

Jan Pfister, vd Grinda Wärdshus och entreprenör på ön välkomnar de nya möjligheterna i Nybörjarviken. – Vi har under våren gjort en stor satning med nya bryggor i gästhamnen som tillsammans med bryggan i Nybörjarviken gör att vi verkligen kan leva upp till vår vision. Det här återspeglar vår grundtanke om att kunna ta emot alla typer av besökare, erfarna och oerfarna båtförare i alla typer av båtar.

Bildtext:
Genom att knyta upp en tamp förklarade Kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, Monica Pettersson Nybörjarviken invigd. Mats Eriksson, Vd Sweboat och Lena Nyberg, Vd Skärgårdsstiftelsen invigningstalade också.

Nybörjarviken är finansierad med stöd av Sweboat, Skärgårdsstiftelsen, Båtmässan Allt för sjön samt genom Stockholms läns Landstings skärgårdsanslag.