7 juni, 2013

Sunseeker på väg att bli kinesiskt

Den engelska båtbyggaren Sunseeker verkar vara på väg att hamna i kinesisk ägo, helt eller delvis. Därmed skulle två av världens mest kända båtföretag vara kinesiskt ägda. Tidigare har Ferretti Group med varumärken som Riva, Ferretti, Bertram med flera sålts till kinesiska investerare.

Det är en engelska branschtidningen International Boat Industry (IBI) magazine som presenterar uppgiften om Sunseeker. Enligt IBI är det den kinesiska gruppen Dalian Wanda som uppges vara villig att investera motsvarande över 3 miljarder kr i Sunseeker.

Den engelska båtbyggaren har haft det tufft ekonomiskt en längre tid. Spekulationer har förekommit i många år om vem som ska ta över det välkända och stora – drygt 2 000 anställda – båtföretaget, som har sin bas i Poole på den engelska sydkusten.

Att ryktena är sanna den här gången bekräftas av Sunseekers egen PR-avdelning, som säger att det pågår förhandlingar om en majoritetsandel i företaget.

Om affären går igenom är det en framgång för Sunseekers grundare, Robert Braithwaite, som har kämpat länge för att hitta en långsiktigt bra lösning för Sunseeker.

– Diskussionerna pågår och jag kan inte tillföra mycket mer. Om de blir framgångsrika kan en lösning presenteras inom några månader. Nuvarande ledning kommer att kvarstå, inklusive Robert Braithwaite, säger Stewart McIntyre, Sunseekers vd till IBI.

Sunseeker kommer att förbli ett brittiskt båtföretag med huvudkontor i Poole i Dorset även med nya ägare.