5 juni, 2013

Regeringen undersöker “olägenheter från vattenskotrar”

Regeringen har i dag uppdragit åt Havs- och vattenmyndigheten att kartlägga och analysera omfattningen av och orsaken till de olägenheter för människors hälsa eller miljön som användningen av vattenskotrar och andra mindre motordrivna vattenfarkoster kan ge upphov till.

Användningen av vattenskotrar ökar och teknikutvecklingen har lett till att nya typer både av vattenskotrar och andra mindre vattenfarkoster används i våra vatten. Ett tydligt och ändamålsenligt regelverk för användningen av vattenskotrar och andra mindre vattenfarkoster behövs. Kunskapsunderlaget om eventuella störningar, dess omfattning och orsak är dock inte tillräckligt för att avgöra hur en framtida reglering utformas på bästa sätt.

– Vattenskoterfrågan är en fråga som jag under min tid som miljöminister har fått ta del av flera synpunkter kring, exempelvis vad gäller erfarenheter av störningar från nöjeskörning och krav på hårdare reglering, säger miljöminister Lena Ek.

Uppdraget till Havs- och Vattenmyndigheten tar sikte på den faktiska störning som riskerar uppkomma vid användning av vattenskotrar och andra mindre vattenfarkoster och hur den kan undvikas.
Kartläggningen och analysen kommer att genomföras teknikneutralt, det vill säga att den kommer att omfatta samtliga typer av mindre motordrivna vattenfarkoster.

– Den gällande vattenskoterförordningens förbud mot att använda vattenskoter utanför särskilt tillåtna områden har visat sig svår att tillämpa i praktiken och förordningen behöver därför ses över, säger Lena Ek.

Havs- och vattenmyndigheten ska föreslå de författningsändringar som analysen föranleder.
Uppdraget ska redovisas i november i år.