16 maj, 2013

Superyacht med design inspirerad av musik

Den brittiska designern Alex McDiarmid, som är baserad i Sydfrankrike, levererar de mest futuristiska ritningar över väldigt speciella yachter. Det allra senaste är denna 120 m långa superyacht med arbetsnamnet Stradivarius. Det är ett koncept på en superyacht för en väldigt speciell ägare, av designen att döma.

Alex McDiarmid, vars företag firar tvåårsjubileum som egen designer, har haft en rad välbeställda kunder de senaste åren. Yachterna har fått stor uppmärksamhet i den internationella båtpress, vilket inte är så konstigt när man tar ut svängarna som McDiarmid gör med Stradivarius.

Bland redan färdigställda projekt finns yachter med namn som Iwana (87 m), som belönades vid den internationella yachtorganisationens årsfest för ett par veckor sedan.

För att hitta kunder och därmed finansiera de extremt dyra yachterna samarbetar designern med Capt. Adrian McCourt, MD och hans Londonbaserade Watkins Superyachts och Richard Maurer, vd för USA-baserade AquaVenture WaterCrafts. Det sistnämnda företaget har bland annat byggt världens snabbaste ubåt – SeaBird.

Inspirationen till yachten på bilden kom efter en resa till Venedig och Museo della Musica Di Venezia. De eleganta instrumenten där påminner om eleganta träfartyg och Alex McDiarmid ritade därefter sin Stradivarius. Under designarbetet lyssnade designerna på musik som Le Quattro Stagioni av Antonio Vivaldi. Inspiration kom också från fiolmästare som Stradivarius, Amati och Guarneri, alla verksamma i Italien från 1549 till 1740. Exakt hur Alex McDiarmid översatte dessa mästares verk till en futuristisk superyacht är dock inte helt klart…

Alex McDiarmid jämfört fiolernas uppbyggnad med yachternas skott, balkar, däck och andra konstruktionsdetaljer. Bland annat har den exklusiva yachten däck och andra ytor som påminner om de hål som finns i en fiol eller cello.

Tekniska data
Längd: 120m / 393ft
Bredd: 20m / 65ft
Kapacitet gäster: 16 personer i 8 kabiner
Besättning: 30 kojer
Framdrivning: Dieselelektriskt system med pod drives, elektriska Voith Inline Propulsors/thrusters, Volvo Penta D16 MG generator, Valance batterier
Material: Skrovet är byggt i stål medan överbyggnaden är i aluminium
Info: www.mcdiarmid-design.com