7 maj, 2013

“Krisen för begagnade båtmarknaden är klart överdriven”

De gängse larmrapporterna om ”begagnatberget” är betydligt överdrivet och presenteras utan saklig analys, skriver båthandelskedjan Interboat i ett pressmeddelande. Båtlivs undersökningar och artiklar i det här ämnet ger dock en klar bild av att priserna för äldre, begagnade båtar har fallit kraftigt i pris.

Siffror som ofta publiceras i media för att belysa utbudet av begagnade båtar är vanligtvis hämtade från Blocket, dock utan att sättas i perspektiv till de faktiska omständigheterna, hävdar Interboat.

Båtliv har flera gånger skrivit om priserna på begagnade båtar. Som källor för våra väl underbyggda artiklar har vi använt intervjuer med välkända båtmäklrare, båthandlare (även Interboatanslutna) och besiktningsmän. Samtliga dessa redogör för att priserna på äldre, begagnade båtar har gått ned kraftigt de senaste åren.

Interboat skriver vidare i sitt pressmeddelande:

Under april månad analyserade vi kategorin båtar på blocket och vid det tillfället fanns ca 14 500 båtannonser, varav ca 7500 var motorbåtar med ett värde över 50.000:-. Av dessa var ca: 40% privatannonser och ca 60% företagsannonser. Vi analyserade 10% av företagsannonserna i prisgruppen 50tkr-500tkr, och såg tydligt att endast 25% av dessa var begagnade båtar med årsmodell senare än 2000. Detta är ett stort problem då det finns för lite begagnade båtar inom den marina fackhandeln och vi spår en brist på begagnade båtar.

Ska köpet av en begagnad båt dessutom göras säkert så bör det ske genom en Sweboat-ansluten handlare. Då vet köparen att handlaren lever upp till konsumentköpslagens regelverk, följer ARNs rekommendationer samt att kunden vet att det är en varudeklarerad och besiktigad båt man lägger ut i hamnen.

Exempel på företag som är anslutna till Sweboat är Interboat-kedjan, som tack vare att de kan erbjuda kunden trygga köp på begagnat-marknaden redan nu idag ser en brist på begagnade båtar i vissa storlekar

Interboatkedjan har funnits i över 25 år och är idag Sveriges ledande kedja av båthandlare. Vi är representerade på 11-orter med 14 st försäljningsställen.

Kommentarer

Kalle 20:34:04 2013-05-07

"brist på begagnade båtar" du måste skämta!