6 maj, 2013

Start för Ostindiefararens European Tour 2013

Idag, måndag 6 maj kl. 15:30 kastade Ostindiefararen Götheborg loss från hemmapiren på Eriksberg i Göteborg. Med en åtta skotts salut inleddes European Tour 2013 – ett fyra månader långt äventyr som kommer att sträcka sig genom nio länder och femton städer runt om i Europa.

European Tour 2013 inleds i Norge. Det första hamnstoppet blir Tönsberg dit Ostindiefararen Götheborg har blivit inbjuden av Tönsberg kommun. Därefter seglar hon vidare till Moss för att slutligen nå Oslo där skeppet kommer att delta i firandet av den norska nationaldagen.

– Det kommer att bli en fantastik sommar med många hamnstopp runt om i Europa och förhoppningsvis får vi bra vindar och kan bjuda våra jungmän på härliga seglingsupplevelser, säger Carsten Hedlund, kapten ombord på Ostindiefararen Götheborg.

Under sommaren kommer skeppet att delta i allt från små folkfester till kungliga festligheter. Skeppet kommer dessutom att delta i Tall Ships Race samt besöka La Ármadas de Rouen i Frankrike – världens största marinfestival.

Bland besättningen finns omkring 50 jungmän från Sverige och stora delar av Europa, bland annat två journalister från Le Figaro – en av Frankrikes största morgontidningar. De kommer att segla med till Moss i Norge.

I år blir första gången som Ostindiefararen Götheborg deltar i Tall Ships Race – världens största internationella havskappsegling. Starten går i Århus i Danmark och kommer på sin väg mot målgång i Szczecin att passera Helsingfors och Riga. Hela tävlingen tar cirka en månad och starten går den 7 juli.

Info: www.soic.se/eutour2013