6 maj, 2013

Landstinget i Stockholm satsar på eldriven pendelbåt

– En av våra största utmaningar har varit att få en mer miljövänlig båttrafik. Nu är tekniken mogen för att driva miljövänlig trafik även till sjöss. Eftersom Stockholms läns landsting alltid har ambitionen att vara ett föredöme och välkomna ny teknik ska vi självklart ta ledningen även i denna utveckling. Det säger Gustav Andersson (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Alliansen i Stockholms läns landsting är överens om att under 2014 genomföra ett pilotprojekt med eldriven båttrafik på Stockholms inre vatten. Detta enligt landstingets budget för 2014 som kommer att presenteras inom kort.

– Bättre miljöprestanda är en viktig nyckel för att vi ska kunna bygga ut båttrafiken kraftigt utan att det leder till sämre luftkvalitet och ökade utsläpp, säger Gustav Andersson (C).

– Eldrift är framtidens lösning för kollektivtrafiken på Stockholms vatten. Förutom att vara energisnåla och kraftigt minska de skadliga utsläppen så är de även tystgående, säger Lars Carlsson (C), vice ordförande i Sjötrafikberedningen.

Alliansen är överens om att satsa mer på pendelbåtar på Stockholms vatten. För Centerpartiet är det viktigt att miljöperspektivet alltid finns med.

– Vi kan inte introducera nya transportsätt som inte ligger i linje med landstingets högt uppsatt miljömål. Stockholms läns landsting har nyligen utsetts till Sveriges miljöbästa landsting. Vi ska fortsätta vara i framkant och ett föredöme för andra när det gäller att introducera ny teknik, säger Gustav Andersson (C).

Vilken sträcka båten ska gå på är upp till förvaltningen att titta närmare på. Elbåten kan antingen komplettera den nuvarande Sjövägen eller någon annan sträcka på Stockholms inre vatten. Den kan också tänkas avlasta kollektivtrafiken när Slussen byggs om.

Kommentarer

Sten Örneblad 08:44:30 2014-02-08

Hej Arne, Har dom någon lämplig båt än? Om inte så har vi ju vår Dynalift C-38 Passenger boat med elmotorer att erbjuda, Har du kontakt med dem?