29 april, 2013

Hurtigrutens jubileum omfattar seglatser in i en ny fjord

I sommar kan Hurtigrutens gäster se fram emot en ny höjdpunkt bland de norska fjordarna: den vackra Lyngenfjorden, öster om Lyngenfjällen, kommer att finnas med på den södergående Hurtigrutenresan.

Pressmeddelande:
Sommaren 2013 kommer Hurtigrutens alla fartyg att åka in i Lyngenfjorden under de elva jubileumsseglatserna då Hurtigruten firar 120 år som ”världens vackraste sjöresa”. Ett kulturellt jubileumsprogram och en speciell hedersgäst fulländar Hurtigrutens jubileumsresor.

Lyngenfjorden flankeras av Lyngenfjällens mäktiga, höga och branta toppar och sträcker sig omkring 85 km in i Tromsöregionen. På en del ställen förför naturen med idylliskt, stilla, djupblått vatten, skummande vattenfall och gröna sluttningar. På andra ställen visar den sin dramatiska sida med glaciärer som sträcker sig från de branta sluttningarna ner till fjorden, skrovliga klippor och djupa flodbäddar.

Som en del av de elva jubileumsresorna i sommar kommer Hurtigrutens fartyg på den södergående resan att stanna till i Lyngenfjorden mellan Skjervöy och Tromsö.

Naturen kommer definitivt att stå i rampljuset: höjdpunkterna inkluderar en fantastisk utsikt över bergskedjan ”Kvänangtindan”, passagen mellan det trånga Maursundet och Rotsundet och panoramautsikten över Lyngenfjällen – molnfria dagar kan man till och med se glaciärerna högt uppe på Lyngenfjällen.

Lyngenfjorden är med sitt överflöd av fisk ett paradis för fiskare. Hurtigrutens gäster kommer dessutom att få njuta av allt som undervattenvärlden har att erbjuda: under resan in i fjorden kommer lokala fiskare att kliva ombord på Hurtigruten med sin dagliga fångst av färska räkor som passagerarna sedan får skala och provsmaka.

De elva jubileumsresorna med Hurtigruten avgår dagligen från Bergen mellan den 21 juni till den 1 juli 2013 och tar gästerna till Kirkenes och tillbaka på den klassiska resan. Alla elva resor inkluderar resan till Lyngenfjorden på den södergående resan. Och alla jubileumsseglatser kommer att inkludera den 2 juli, Hurtigrutens födelsedag. Den här dagen för 120 år sedan avgick DS Vesteraalen på sin invigningsresa längs Hurtigrutens dåvarande rutt från Trondheim till Hammerfest och etablerade därmed den norska kustens livlina och den vackraste sjöresan i världen.

År 2013 firas 120-årsjubileet av denna historiska dag på alla Hurtigrutenfartyg då gäster och besättning träffas över en kopp kaffe, kaka och musik i sann norsk tradition.
De elva jubileumsresorna bjuder dessutom på ett speciellt kulturellt program: i Geirangerfjorden kommer en 19-årig violinist och folkmusikern Ingvild Sätra att glädja Hurtigrutens gäster med ett musikaliskt uppträdande. Den prisbelönta artisten – klädd i lokal folkdräkt – spelar en Hardangerfela, ett fiolliknande instrument från Hardangerregionen. I Tromsö kommer duon SON (”Sounds of Nature”), två unga elever från det lokala musikkonservatoriet, att förtrolla Hurtigrutens passagerare med elektroniska ljud och skapa en unik musikalisk version av Hurtigrutens 120-årsdag, inspirerad av jazz, blues och folkmusik. Längre norrut välkomnar den världsberömda manskören från Berlevåg, känd från dokumentären ”Häftig och begeistrad”, Hurtigrutens fartyg till hamnen med sjömanssånger och klassiska låtar. Jubileumsresorna firar också Hurtigrutens 120-årsdag med kulinariska delikatesser. Kockarna har tagit fram en speciell middagsmeny särskilt avsedd för dessa resor, inspirerade av den kulinariska stilen från 1893.

Passagerarna på jubileumsseglatserna kan också se fram emot en mycket speciell gäst: ingen annan än Hurtigrutens grundare, kaptenen och affärsmannen Richard With, kommer att följa med på fartygen och personligen genomföra polcirkeldopet.
Pris för jubileumsseglatserna 12.347 SEK för 6 dagar inklisiva alla måltider.