24 april, 2013

Bärplansbåt med annorlunda framdrift

Bärplansbåtar känns lite märkligt för alla som är vana vid vanliga segel- eller motorbåtar. Bara åsynen av en båt som kör högt upp i luften med ben som går ner i vattnet är väldigt annorlunda. Den här bärplansbåten kommer från det svenska företaget Foiltwister.

Båtliv har inte provkört Foiltwister själva, men bland annat har en dansk båtsajt kört båten. På deras hemsida finns även en kort film med den märkligt svävande båten.

Info: http://minbaad.dk/nyhed/archive/2013/25/april/article/minbaaddk-tester-svensk-foiltwister-med-25-knob/?cHash=261b37e3ddc53ef957377d16760c998b

På sin hemsida beskriver Foiltwister båten så här:

Foiltwister innebär ett nytt sätt att stabilisera helt nedsänkta bärplan. Bärplansstöttorna är fritt vridbara i sidled. Om bärplansbåten börjar kränga, rör den sig mot den sida den kränger åt, vilket får bärplansstöttorna att vrida sig. Bärplansstöttornas vridningsaxlar är orienterade så att den ena stöttan vrids framåt, och den andra bakåt när de vrids i sidled. Detta tvingar vingen att skeva sig, vilket ger en skevroderverkan, som rätar upp båten.

Info: http://www.foiltwister.se/index.php/se/foiltwister