23 april, 2013

Dags att rensa stränderna på Västkusten från skräp

Den 20 april, ryckte kusträddarna ut för att rensa stränderna på Västkusten från skräp. Flera organisationer och kommuner, från Strömstad till Helsingborg, gick då samman i kampanjen Kusträddarna mot den marina nedskräpningen. – Kusträddarna är ett bra projekt eftersom det mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade men också bidrar till att få fler människor att bli medvetna om problemen, säger Björn Sjöberg, chef för åtgärdsavdelningen på HaV.

Varje år slängs många tusen ton skräp i våra hav och på våra stränder. Nedskräpningen orsakar lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar men också för betande boskap längs kusten. Djuren riskerar att trassla in sig i exempelvis plastlinor med kvävning och drunkning som följd eller att kvävas eller få invärtes skador av plastföremål. Mer än en miljon fåglar och 100 000 av däggdjur i världen dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda.

För andra året i rad hölls 20 april Håll Sverige Rents Kusträddardag. I år var fokus på Bohuslän, där det varje år flyter i land enorma mängder skräp, mest plast. Kampanjen genomförs med stöd av Havs- och vattenmyndigheten. Kusträddarna manifesterade mot den marina nedskräpningen genom att tillsammans plocka skräp på stränder och för att sedan dokumentera skräpet och föra frågan vidare.

– Det här är ett problem som vi måste ta på allvar. Med vår kampanj hoppas vi sätta fokus på frågan och få fler att engagera sig för ett renare hav, säger Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Förra året lockade Kusträddardagen 1 500 deltagare, som tillsammans samlade in elva ton skräp. Kusträddardagen är en del av Håll Sverige Rents Nationella Skräpplockardagar. I år hoppades arrangörerna få ännu fler att engagera sig och uppmanar alla, enskilda personer såväl som föreningar och företag att vara med och plocka skräp från stränderna.

– Skräpet gör det våra kuster och stränder fula och kan också göra dem farliga att vistas på. Dessutom kostar det kommunerna stora summor att hålla kusten ren – pengar som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt, säger Björn Sjöberg.

Källa: HaV.