15 april, 2013

Nytt ljus på värdefulla undervattensängar

Ängar av ålgräs är en av havsbottens viktigaste miljöer. Dessvärre har övergödning och exploatering gjort att ålgräsets utbredning har minskat dramatiskt i Västerhavet, och många av förlusterna går aldrig att reparera. Om detta, och vad som görs för att bevara och återskapa det viktiga ålgräset, kan du läsa i nya numret av Västerhavet – aktuellt om miljön i Skagerrak, Kattegatt och Öresund.

Sedan 1980-talet har mängden snabbväxande, fintrådiga algmattor ökat i Skagerrak. De kan periodvis täcka stora områden och anses ha bidragit till att utbredningen av ålgräsängar i Bohuslän minskat med runt 60 procent sedan 1980-talet. Nya studier visar att förekomsten av algmattor kan vara kopplad till överfiske och så kallade trofiska kaskadeffekter. När andelen små rovfiskar ökar minskar nämligen mängden små algbetande kräftdjur, vilket gynnar tillväxten av fintrådiga alger. En stor andel av Bohusläns skyddade mjukbottenområden är idag exploaterade genom marinor, småbåtshamnar och muddrade bryggor, vilket också bidragit till att ålgräset trängts undan.

Ålgräsängarnas unika roll på grunda mjukbottnar gynnar inte bara de växter och djur som lever där. En ålgräsäng stabiliserar också bottensedimentet och tar upp partiklar och näringsämnen ur vattnet, vilket förbättrar vattenkvaliteten och minskar effekterna av övergödningen. I det aktuella numret av Västerhavet kan du läsa om hur forskare och myndigheter utmed Västerhavskusten jobbar för att få en bild av hur mycket ålgräs vi har kvar, hur vi kan skydda det och till viss del även restaurera förstörda ängar.

I andra artiklar kan du läsa om hur det egentligen går till när fiskekvoter sätts, om hur man försöker återskapa utrotade torskbestånd i Bohusläns fjordar, vad vi kan förvänta oss av havsnivån i ett varmare västkustklimat och hur vädret och näringssituationen i havet var under förra året. Bland mycket annat.

Källa: HaV.