9 april, 2013

Årets Sjöräddare 2012

”En sjöräddningsinsats som visar på frivilligheten när den är som allra bäst, oersättlig och osjälvisk. Rådigt och korrekt agerande, med stor omsorg för både liv och egendom. Samtidigt ett lugnt och säkert handlande, som enbart uppnås genom envis och trägen övning.” Så lyder motiveringen för Årets sjöräddare 2012. Bland 17 nominerade räddningsinsatser och totalt 73 frivilliga som utsetts, gick utmärkelsen till Kalmartrion Anton Kock, Per André och Marcus Hansson för en dramatisk utryckning 11 juli förra året.

Sjöräddningssällskapets 200 enheter är strategiskt placerade runt Sveriges kust och i våra största insjöar och redo att rycka ut inom 15 minuter. Men den här dagen gick det ännu snabbare.

De tre sjöräddarna hade precis avslutat en samövning med Sjöfartsverkets räddningshelikopter när jourtelefonen ringde, klockan 21:35. En segelbåt hade drivit på grund med en person släpande efter i vattnet. Anton och Per befann sig på Rescue Swedbank och gav sig i väg omedelbart.

– Eftersom vi visste att det är grunt i området där segelbåten befann sig anropade vi även Marcus Hansson att ansluta sig på vår Rescuerunner, berättar Anton Kock.

Väl på plats gjorde pålandsvind och bränningar det i princip omöjligt att gå nära segelbåten med Rescue Swedbank. I stället tog sig Marcus Hansson och Per André dit med Rescuerunnern, medan Anton förberedde kastlina och tamp ett hundratal meter bort.

– Vår högsta prioritet var att rädda mannen som hängde efter båten i sin livsele och att kontrollera att det inte saknades fler personer, säger Marcus Hansson.
Mannen, en tysk ensamseglare på väg till Stockholm, var nerkyld och chockad och hade ett brutet revben.

– Vi drog upp honom i segelbåten, där jag stannade med honom för att få honom lugn, säger Per André. Samtidigt drog Marcus segelbåten från piren, ut på djupare vatten, där Rescue Swedbank kunde ta över bogseringen in till Kalmar hamn.

De tre sjöräddarna, alla i 25-årsåldern, är ett samspelt team med sjöräddning som största intresse. De är glada över utmärkelsen.

– Årets sjöräddare är ju ingen tävling utan mer ett bevis på att man gjort en fin insats, säger Anton Kock.

Info: www.ssrs.se