8 april, 2013

200 Mkr i skulder för Nord West & Najad – ny ägare dröjer

Det kan dröja upp till två månader innan Nord West & Najad får en ny ägare, enligt konkursförvaltaren, advokat Fredrik Tengström vid Vinge i Göteborg. Enligt konkursbouppteckningen är skulderna i koncernens tre bolag sammanlagt cirka 200 Mkr. Samtidigt finns det stora tillgångar i bolaget i form av varumärken, fastigheter med mera. Banken har hittills dock tackat nej till de anbud som har kommit in.

För tillfället jobbar 18 personer på Nord West & Najad-varvet på Vindön på Orust. Företaget drivs vidare i väntan på att ett tillräckligt hög anbud ska lämnas in.

Hur stora är möjligheterna för en ny ägare att driva vidare företaget?
– Det finns intressenter som vill driva varvet, men de får lägga bättre bud, säger advokat Fredrik Tengström.

– Produkterna är väldigt fina enligt kunderna och marknaden. Men priset för själva företaget måste upp. Swedbank har en stor fordran på 85 Mkr på konkursboet och banken förväntar sig därför ett hyggligt pris för det här.

Borde företaget ha begärts i konkurs eller rekonstruktion tidigare än vad som skedde?
– Det har jag inte tagit ställning till. Det kommer senare när förvaltarberättelsen ska skrivas. Just nu ägnas all kraft till att sälja varvet till bästa pris, vilket också är det bästa för alla parter.

När kan Nord West & Najad få en ny ägare?
– Jag tror att det dröjer en eller två månader till innan vi ser en ny ägare. Allt går att sälja väldigt fort om man vill sälja det billigt. Men vi vill ha ett hyggligt pris med tanke på de fina produkterna och det fina företaget, som har hög kvalitet.

De tre företag som ingår i konkursen är Nord West & Najad AB, Lyse Plastprodukter AB och Lyse Fastighetsbolag AB.

Vid konkursutbrottet fanns i konkursbolagets lokaler 83 båtar, hos tredje man fyra båtar och i Lyse Plastprodukters lokaler sex båtar.

Tillgångarna i enbart Nord West & Najad AB uppgår till 22,1 Mkr medan skulderna är på 195,5 Mkr enbart i det bolaget. Det gör bristen i Nord West & Najad AB till 173,5 Mkr.

Bland fordringsägarna finns, förutom banken, ett stort antal av båtbranschens leverantörer med totala fordringar på 24 Mkr.
Lars-Åke Redéen