5 april, 2013

Första bilderna på Bavaria Cruiser 56 seglande

Här är de första bilderna på Bavarias nya flaggskepp – Cruiser 56 – när båten seglar. Den stora cruisingbåten hade premiär på båtmässan i Düsseldorf i januari 2013.

Bavaria har tidigare haft båtar på 50 fot eller mer. Men den nya 56:an skiljer sig på flera punkter.

Bland annat har höjden inne i båten sänkts. Anledningen är troligen att det kändes som allt för stor takhöjd i föregående modell och även med en väl tilltagna höjd som Cruiser 56 har upplevs båten som väldigt stor inuti.

En annan nyhet är det garage för gummijolle med mera som finns på akterspegeln. Båten har en utfällbar badbrygga, som alla Bavarias segelbåtar, men dessutom finns det ett stort öppningsbart utrymme i aktern för att förvara en liten jolle och andra mindre saker.

Pressmeddelande från Bavaria:

Nya Bavaria Cruiser 56 erbjuder en mängd förbättringar och nya innovationer. Den nya båten har bl a på ett elegant sätt löst några av 55:ans tidigare kompromisser och har både ett rymligt jollegarage och två väldigt fina akterhytter där bäddarna är 210X175 cm. För att lösa den kombinationen tömmer man jollen och på ett enkelt sätt fyller man den igen genom en inbyggd kompressor.

Sittbrunnen får stora stuvutrymmen i akterspegeln och en ny lösning som genom sittbrunnsbordet skapar en enda stor solbädd för om rattarna.

Den nya designen på 56:an ger ett mer harmoniskt intryck och båten har även betydligt mer ljus invändigt genom fler och större rutor i både skrov och däck. Invändigt får båten 3, 4 eller 5 hytter. Det är även en separat skepparhytt i förskeppet, som även kan användas som stuv. Versionen med tre hytter har en magnifik ägarhytt för om huvudskottet med separat dusch och WC. Det utrymmet har två hytter i versioner med 4 eller 5 hytter, med antingen två WC eller en WC och en dusch. Akterskeppet har två stora hytter med delad bädd och iläggsdynor likt Vision. De hytterna har var sin WC där den ena istället kan rymma en Pullman-hytt.

Salongen blir på denna storlek av båt väldigt rymlig. Fokus har varit att skapa en funktionell lösning för soffa och pentry. Det har man löst genom att placera en U-soffa och ett gigantiskt U-pentry jämte varandra. Pentryt har även en frukostbar, 160 l kyl och en frys på 80l som tillval. De nya stora sidorutorna i både skrov och däck ger bra sikt och rymdkänsla i detta utrymme.

Tekniska data
LOA: 16,75 m
LWL: 14,96 m
Bredd: 4,87 m
Djup std: 2,35 m
Djup tillval: 1,90 m
Depl: 17.200 kg
Ballast: 5.500 kg
Motor: Yanmar 4JH4-HTE, 100 hk
Bränsle: 300 l
Vatten: 680 l

Info: /www.bavariasverige.se