21 mars, 2013

Stulen hjullastare spårad med GPS på en timme

Elektroniska spårsystem är mycket bra för bland annat båtar, men kan användas även till en rad andra produkter som ägaren vill skydda. På julaftons förmiddag 2012 upptäckte en maskinägare i Solna att hans hjullastare blivit stulen. Maskinen, en Ljungby hjullastare värd 2 Mkr, hade dock ett redKnows MiniFinder GPS-larm installerat som vid uppringning visade att maskinen befann sig i en av Stockholms södra förorter.

Polis tillkallades och när man anlände till den angivna adressen och hittade stöldgodset på en svårupptäckt plats, övergiven. Inga personer syntes till. Maskinen kunde snart därefter åter transporteras till sin hemadress.

Ägaren som investerat i en redKnows spårsändare ifrån början på maskinen kände sig oerhört nöjd: ”En timma efter konstaterad stöld stod vi framför maskinen igen. Det hade aldrig varit möjligt utan den här redKnows spårsändaren”, säger han.

Ljungby Maskiner som tillverkat maskinen säger:

– Vi monterar själva och uppmuntrar även alla våra ÅF och samarbetspartners att montera redknows spårsändare. Det är stora värden på maskinerna vi säljer och för ägaren kan det bli kostsamt om maskinen försvinner. Dels ekonomiskt samt även för stillestånd då jobb som man åtagit sig inte kan bli utförda på det sätt som man lovat.

Länsförsäkringar Uppsala har länge haft som krav att spårsändare ska vara monterat på entreprenadmaskiner som är från fem år eller nyare.

– Eftersom vi en gång införde kravet på spårsändare, är det riktigt roligt att se varje gång som detta återbetalar sig. Alla vinner ju på det här, säger Per Henrik Oldenburg, skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Uppsala.

En redKnows MiniFinder skickar larm via SMS om det förflyttas. Ägaren kan sedan ringa larmet och få nya positioner. Antingen öppnar man en karta direkt i mobilen via en kartlänk, eller så lägger man in positionerna i kartverktyg på www.redknows.se och får upp en stor karta.

Kommentarer

Sneseglaren 14:02:20 2013-03-21

Har en Redknows. Den drar ur batteriet, är lätt att hitta i en båt och räcker ju med att bara plocka SIM kortet … Är lite skeptiisk till dessa