20 mars, 2013

Ny svensk C-RIB 25 med fast mobilkran

För ett tag sedan skrev vi om Stockholm RIB Center, som tog fram en egen RIB på 27 fot. Nu har företaget, baserat i Vaxholm, i samarbete med Minesto utvecklat en ny RIB på 25 fot och försedd med en mobilkran.

Den nya och trailerbara båten beskrivs som nästa generations mindre arbets-RIB (Rigid Inflatable Boat). Den är byggd enligt professionell standard för att utgöra en snabb och mobil plattform för jobb främst utanför Nordirland.

C-RIB 25 är främst tänkt för att stödja företaget Minesto med att köra utrustning till och från deras arbetsplatser till havs. Konventionella stål- och aluminiumbåtar i den här storleken och för professionellt bruk har sina nackdelar, inte minst genom att de är så hårda jämfört med en RIB med sin fenderkrage. RIB-båten är också lägre och passar bra på flera andra sätt.

– Efter en lång utvärdering av olika båtar bestämde sig kunden för vår 25-fotare,. för säger Peder Brun på Stockholm RIB Center.

– Tillsammans har vi skapat den bästa plattformen med en trailerbar båt på 7,5 m, vilket har saknats på marknaden tidigare.

Företagen hoppas att C-RIB 25 kan sätta en ny standard för mindre arbetsbåtar med kran. Särskilt när det gäller precisionslyft, hantering av dyrbara instrument och sjösäkerhet.

Båten har ett djupt 24-gradigt V-format skrov, vilket ger en både snabb och torr sjögång. C-RIB 25är baserad på Stockholm RIB Centers beprövade 8 m Offshoreskrov och har dessutom ett antal finesser.

Båten är utrustad med en stark och mångsidig Palfinder PC 2700 kompaktkran, vilken har de bästa egenskaperna med hydraulik i sin klass (6 m) och endast väger lite mer än 200 kg.

C-RIB 25 har ett nytt och lägre fribord än tidigare. Detta för att ge maximal stabilitet och för att besättningen ska kunna komma närmare vattnet, vilket var ett krav. Båten är i princip osänkbar och två stora länsar gör att vatten som kommer in i båten snabbt rinner ut..

Båten är utrustad med två stycken Suzuki 90 hk fyrtaktsmotorer. Detta ger båten fartresurser på cirka 40 knop.

Info www.c-rib.se