20 mars, 2013

Mer friluftsliv med tillgång till fritidshus

I Sverige finns stora geografiska skillnader när det gäller vilken typ av friluftsliv vi ägnar oss åt. Att man åker mer skidor och skoter i Norrland än i resten av Sverige är kanske inte så förvånande. Men visste du att norrländska kvinnor fiskar mer än män i resten av Sverige, att inlines är en typisk storstadsaktivitet medan stavgång är något som kvinnor på landsbygden ägnar sig åt?I en ny rapport från Friluftsliv i förändring sätter vi fingret på geografiska skillnader i friluftslivet.

– Mest framträdande är ändå vilken betydelse fritidshus har, säger Gabriel Bladh, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet.

Hans forskning visar att tillgång till fritidsboende ger ett rikare friluftsliv. Särskilt tydligt är det i Norrland. Bland de norrlänningar som har tillgång till ett fritidshus finns många fler som jagar, kör snöskoter och åker motorbåt än bland dem som inte har något fritidshus. De människor i Norrland som saknar fritidsboende har friluftsaktiviteter som mer liknar Sverige i övrigt.

– Det kan hänga ihop med socioekonomiska faktorer som inkomst- och utbildningsnivå, men i både Svealand och Norrland är fritidshusägande utbrett i stora grupper, så till stor del är det nog mer traditionsbaserat.

I vardagen tycks svenskar, oavsett var i landet vi bor, ägna oss åt motionsaktiviteter som promenader och jogging. Det mer traditionella friluftslivet ägnar vi oss åt på helgerna. Även detta kan vara en bidragande orsak till att fritidshuset har så stor betydelse för tillgången till ett rikare friluftsliv.

Av forskningsrapporten framgår också att ridning och jakt är typiska landsbygdsbaserade aktiviteter, medan segling och golf är tydligt stadsanknutna exempel på friluftsliv. Även nyare och mer äventyrliga aktiviteter som att åka inlines eller klättra är något som i första hand stadsbor ägnar sig åt.

– Det är aktiviteter som hör ihop med en mer urban livsstil och som ofta är tydligt kopplade till ens identitet, säger Gabriel Bladh.