15 mars, 2013

Projektet GeoWAVE syftar till att förankra vågenergi

Ett stort nytt forskningsprojekt, lett av University of Dundee, har lanserats i syfte att lösa hur kustlig vågenergi kan användas på ett hållbart sätt. Hållbar vågenergi har potential att vara en stor bidragande energikälla i Europaunionens löfte att kunna underhålla 20 % av elbehovet från förnybara källor år 2020.

Den stora vågenergikällan längs Europas västkust saknar motsvarighet världen över. Därför har EU möjlighet att bli internationellt branschledande i vad som börjar bli en snabbt utvecklande och dynamisk marknad.

Tekniska och ekonomiska hinder som förknippas med förankringen av vågenergianordningar till havsbotten hotar dock att begränsa den inverkan som förnybar vågenergi potentiellt kan leverera.

Vågenergiindustrin har därför gemensamt identifierat ”förtöjnings- och förankringssystem” som ett forskningsämne med omedelbar relevans och prioritet.

Projektet ”GeoWAVE” har inletts för att ta itu med denna fråga. Det leds av University of Dundee och har finansierats med 1.1 miljon EURO från EU FP7-programmet. Projektet involverar också University of Western Australia och University College Cork tillsammans med ett antal små och medelstora företag: Lloyds Register, Seaflex AB, Deep Sea Anchors, Wavebob Ltd och Cathie Associates.

”Det finns stor potential för vågkraft att vara en värdefull källa till förnybar energi, men om det ska kunna förverkligas måste vi göra det robust och kostnadseffektivt”, säger Dr Jonathan Knappett, universitetslektor för Institutionen för teknik, fysik och matematik vid University of Dundee, som är samordnare för projektet.

”En av de stora utmaningarna för industrin är hur vågenergiomvandlare kan fästas eller förankras på botten på ett säkert sätt. För närvarande är kostnaderna för detta en tredjedel av produktionskostnaderna för omvandlare. Kostnaderna för detta måste bli lägre om det ska kunna användas inom en helt kommersiell våggård”.

”Om vi kan minska kostnaderna som associeras med stationsförvaring så har vi kommit långt på vägen till att göra vågkraft till en energikälla som vi kan utnyttja mer effektivt”.

GeoWAVE syftar till att omedelbart ta itu med den forskning som behövs genom att utföra industrispecificerad forskning på en ny generation förankrings- och förtöjningskomponenter som bedöms ha de högsta ekonomiska och tekniska fördelarna för förankrade vågenergianordningar.

Genom att göra detta kommer GeoWAVE att ta bort tekniska och ekonomiska hinder för vågenergiomvandlare som förankras på havsbotten, för att den omfattande spridningen i kommersiell skala ska bli lönsamt. De nya kunskaperna som frambringas av projektet kommer helt att tilldelas de små och medelstora partnerna i projektet vilket ger nya affärsmöjligheter. De nya tillvägagångssätten som genereras i GeoWAVE kan också gagna andra typer av gröna energilösningar som till exempel flytande plattformar för havsbaserade vindkraftverk.

Konsoritetet kommer att tillämpa kompletterande metoder i numeriska, analytiska och experimentella modeller i kombination med fältstudier för att öka förståelsen för den kombinerande responsen i systemet och för att utveckla ekonomiska och praktiska designlösningar för vågenergibranschen.

Se mer information på projektets hemsida: www.geowave-r4sme.eu