11 mars, 2013

Samgående avgörs på Båtriksdagen

Det är upplagt för en het debatt på årets Båtriksdag, som hålls i Luleå 16-17 mars. Ett eventuellt samgående med Svenska Seglarförbundet och en översyn av hela Svenska Båtunionens (SBU) verksamhet är de viktigaste frågorna.

Båtriksdagen är SBU:s högsta beslutande organ och därmed det bästa tillfället för medlemmarna att göra sin röst hörd. I år hålls Båtriksdagen i Luleå, 16–17 mars.

En av de mest debatterade frågorna för Unionen på många år ska avgöras på årets Båtriksdag. Det gäller ett eventuellt samgående med Svenska Seglarförbundet (SSF), en fråga som har ventilerats ordentligt i Båtsverige de senaste åren.

Inte förvånande gäller flera av de motioner som har lämnats in från båtförbunden det eventuella samgåendet. En del tycker att samarbetsplanerna ska stoppas snarast, andra vill att röstetal och hanteringen ska ses över.

Hur det blir med ett samgående står helt klart 17 mars, då Båtriksdagen har fattat sitt beslut.

Flera av motionerna handlar om att det är dags att se över SBU:s verksamhet och göra om den från grunden. Östergötlands Båtförbund går allra längst i sin kritik, men förbundet är också konstruktivt med en rad förslag på hur Unionen ska jobba i framtiden. ”Back to basics” är den medicin som, enligt ÖBF, ska få fart på SBU igen.
Text: Lars-Åke Redéen

Motionerna i sammandrag
Här är ett sammandrag av motionerna från SBU:s förbund. Hela materialet finns på www.batunionen.com

Blekinge Båtförbund: Nytt samverkansorgan för friluftslivets båtorganisationer i stället för nuvarande SSD (Sjösportens Samarbetsdelegation).

Blekinge Båtförbund: Stadgeändring av röstetal så att varje båtförbund får tre grundröster och därefter fördelning som tidigare.

Bottenvikens Båtförbund: Föreslår att BAS-systemet avgiftsfinansieras. Licens- och serviceavgift för dem som använder systemet.

Gästriklands Båtförbund: Anpassa verksamhetsplan och budget efter verkligheten. Förbundet vill se en rationaliseringsplan för 2014 där kostnader skärs ner över hela linjen för att kunna öka kapitalet med 500 000 kr per år de närmaste tre åren. Förbundet föreslår att budgeten för alla kommittéer minskas. Motionären vill redan innevarande år spara 900 000 kr på SBU:s verksamhet.

Gästriklands Båtförbund: Utveckling av SBU med en representativ arbetsgrupp som tar fram en utvecklingsplan för Unionen.

Lidingö Båtförbund: Begränsning av röstetal vid Båtriksdag. Max åtta röster per förbund.

Saltsjön-Mälarens Båtförbund: Motion om hanteringen av röster vid Båtriksdagen. Gäller omröstningen om en eventuell sammanslagning med Svenska Seglarförbundet.

Smålands Båtförbund: Redovisning av hur medlemsavgifterna till SBU används.

Västerbottens Båtförbund: Översyn av SBU:s budget så att medlemsavgiften inte behöver höjas de kommande två åren.

Östergötlands Båtförbund: Motion om SBU i framtiden. Förbundet vill ha en grundläggande översyn av hela SBU och fokusering på kärnfrågor.

Östergötlands Båtförbund: Stadgeändring vid eventuell upplösning av SBU.

Kommentarer

Solen 21:34:56 2013-03-15

Var kloka och säg nu nej till galenskaperna att gå ihop med seglarna