11 mars, 2013

Volvo Penta officiell leverantör till Volvo Ocean Race

Standardmotorer från Volvo Penta svarar för dieselkraften till världens tuffaste kappsegling runt jorden – Volvo Ocean Race.

Volvo Ocean Race 2014-2015 är den femte upplagan av tävlingen med Volvo Penta som officiell motorleverantör.
Under nio strapatsrika månader och över 39.000 sjömil kommer Volvo Ocean Race-båtarna, besättningen och motorerna att utsättas för det ultimata kraftprovet inom jorden-runt-segling.

Den nya generationen tävlingsbåtar, Volvo Open 65, har en standardiserad och unik design – samt nytt motorupplägg. I de tidigare tävlingarna har båtarna varit utrustade med två dieselmotorer. Under nästa race kommer båtarna att ha en och samma motor, Volvo Penta D2-75 med S-drev, både som hjälpmotor och för framdrivning.

Detta ställer höga krav på D2-75:ans driftsäkerhet och prestanda.

– Den största påfrestningen på motorerna kommer från de G-krafter som uppstår av båtarnas höga hastigheter och våldsamma rörelser. Dessa krafter motsvarar ibland de krafter som ett stridsflygplan utsätts för och är långt över vad segelbåtar och motorer vanligen utsätts för, säger Jan Dahlsten, projektledare för teknisk support för Volvo Ocean Race.

Volvo Pentas D2-75 på 75 hästkrafter kommer att användas till följande behov på tävlingsbåtarna:

1. Hjälpmotor:
a. Elkraft. Motorns uppgift är i detta fall att via en generator förse båtarna med elektricitet för exempelvis kommunikationsutrustning, datorer, belysning och värme. Den ska även driva “water makern” ombord för att generera färskt vatten från saltvattnet.
b. Svängkölen, som fungerar som ger extra motvikt vid segling, förflyttas av kraftiga hydraulcylindrar vilka drivs av en motordriven pump.
2. Framdrivning:
Här används motorn om det uppstår krissituationer ute till havs. Den kommer också att användas i samband med tilläggning och manövrering i hamnområden samt för kortare transporter utanför själva racet.

Volvo Pentas motorer har mer än väl levt upp till förväntingarna och de höga kraven under de tidigare genomförda racen.

– Alla lag utvärderade våra motorer efter det senaste racet och det visade att de var mycket nöjda med prestanda, pålitlighet och servicesupport, säger Magnus Gedda, Volvo Pentas servicechef för Volvo Ocean Race.

Eftersom motorerna och dreven som används i tävlingsbåtarna ingår i Volvo Pentas standardsortiment, så är Volvo Ocean Race ett bra tillfälle till verifiering av motorernas och drevens egenskaper under extrema förhållanden. Detta är värdefull information som används för att kunna göra framtida produkter ännu bättre.

Bildtext:
Högupplöst bild av Volvo Penta D2-75 motor med segelbåtsdrev.