5 mars, 2013

Nord West & Najad kan säljas snart

Det ser ut som om Nord West & Najad kan segla vidare mycket snart. Tack vare företagets och ägarnas goda rykte i båtbranschen och bland kunderna har konkursförvaltaren gott hopp om en snabb rekonstruktion. På torsdag annonseras företaget ut i Dagens Industri.

– Konkursen i Nord West & Najad är en vecka gammal. Det som händer nu är att vi bjuder ut hela rörelsen till försäljning med en annons i Dagens Industri på torsdag 7 mars. Anbudstiden är till 18 mars och förhoppningen är att Nord West & Najad ska vara sålt senast i månadsskiftet mars–april, kanske början av april, säger konkursförvaltaren Fredrik Tengström på advokatfirman Vinge i Göteborg till Båtliv.

– Det finns flera seriösa intressenter med kapital som har varit hos Nord West & Najad. Alla seriösa intressenter behandlas lika och med respekt. Det är bra om det här varvet med sina fina produkter kommer i en stark ägares hand.

Huvudanledningen till konkursen hos den välkända båtbyggaren var bristande likviditet. Företaget har 15–20 nya båtar under produktion, men med cirka 90 Mkr i skulder till banken (Swedbank) och ytterligare 20 Mkr i leverantörsskulder blev läget akut för en vecka sedan och företagets ägare begärde själv Nord West & Najad i konkurs.

Fredrik Tengström är positiv till att det snabbt går att få företaget på rätt köl igen.

– Det borde gå. Skälet är att kunder som har beställt båtar och inte fått dem ändå är väldigt måna om att få sina båtar och verkligen vill ha dem. Alla som jag har pratat med talar väl om produkterna och de önskar verkligen att varvet lever vidare. Det är ett väldigt fint varv med bra ordning, en fin logistik och en verksamhet som verkligen är lämpad att bygga båtar av högsta kvalitet.

– Det är angeläget med en ny ägare för att få igång byggnationen av de båtar som är under produktion. Alla vinterförvarade båtar ska göras sjöklara så snart som möjligt. Vi vårdar varvets kunder och då vårdar vi även tillgångarna.
Lars-Åke Redéen

Kommentarer

bjørn kollerud 17:00:27 2013-03-05

Får håpe de lykkes, men det ser ut til å være et trangt marked for kvalitesbåter fra Orust. Synd igrunnen……

jr 22:31:52 2013-04-01

Fint varv, bra verksamhet? Jag vet inte hur man bygger lyxbåtar, menjag vet hur man driver företag. Det jag sett av produktionen och varvet var i allt annat än ordning och reda. Hoppas bara dom inte har ställt till det för för många underleverantörer. Även en blind kan tuta och köra innan grundet är ett faktum.