5 mars, 2013

Hempel lanserar biocidfri beväxningssläppande färg

Hempels Silic One introducerar en ny dimension vid segling i Sverige: den släpper beväxningen, har lägre underhållskostnader, rengör enklare, sparar bränsle och ökar farten.

Den banbrytande produkten ”Silic One” presenterades första gången vid ett speciellt evenemang under Tullett Prebon London Boat Show 2013 och igen för svenska båtägare vid Stockholmsässan 2013.

Det är en biocidfri färg, baserad på silikon och hydrogel teknologi, som gör det svårt för förorenande organismer, som tång och havstulpaner att fästa på båtbottnen och lättare åker av då båten är i rörelse. Hydrogelen skapar en osynlig barriär mellan skrovets yta och vattnet. De förorenande organismerna uppfattar skrovet som en vätska, och har därför mindre benägenhet att fästa sig mot ytan, vilket gör rengöring enklare än någonsin för båtägare.

Förutom att vara biocid och kopparfri, ger Silic One lägre underhållskostnader på längre sikt. Rengöring av båten är extremt enkelt. För större båtar med högre fart sker detta under gång. Beroende på den enkla rengöringen av ytan kan den hållas fri från beväxning och båten får lägre friktion i vattnet, vilket sparar bränsle och ökar farten.

Silic One är resultatet av Hempel`s R&D avdelnings ständiga ansträngning att ligga i framkant vid produktutveckling på marknaden. Deras senaste bedrift erbjuder en unik beväxningssläppande lösning för fritidsbåtsmarknaden och öppnar dörren till ett helt nytt tillvägagångsätt i kampen mot beväxning.