4 mars, 2013

Satsning på handikappturism i Höga kusten

Snart kommer alla att ha möjligheten att kunna vistas i världsarvet Höga Kustens underbara skärgård.
Det nystartade företaget High Coast Sea kommer att med två tillgängliga båtar av typen Fred 25 erbjuda unika skärgårdsturer, godstransporter och sportfisketurism i landets mest handikappanpassade kustmiljö.

Landets handikappade har idag mycket svårt att ta sig ut i skärgården på olika sorts aktiviteter. Detta insåg företagarna Agne Säterberg och Stefan Nilsson i Nordingrå, Ångermanland och bestämde sig för att starta upp företaget High Coast Sea.

– Funktionshindrade har ofta svårt att ta sig ut i naturen, och vi har målsättningen att bli unika med en helt handikappanpassad kustmiljö här i kommunen, säger Stefan Nilsson på High Coast Sea.

Det startade för ett knappt år sedan med ett möte på en båtmässa som växte till en affärsidé och har nu lett till ett nystartat företag, High Coast Sea. Redan idag finns det båtar som trafikerar Höga Kustens skärgård, men ingen av dem är komplett handikappanpassad. Företaget har köpt in två stycken Fred 25-båtar av företaget Hanterbara Båtar, ett företag som specialiserat sig på hög kvalitet och tillgänglighet.

Gensvaret på idén att starta High Coast Sea har varit överväldigande hos såväl Höga Kusten-kommunerna, handikapporganisationerna, som privata företag inom turistnäringen.

– Alla välkomnar verkligen de här båtarna som blir unika i norra Sverige. Båtens robusta konstruktion med ett helt plant däck och lösningen med bogramp gör den idealisk för vår flexibla verksamhet, fortsätter Stefan Nilsson.

Förutom koncept som ”Njutfiske” kommer en av båtarna under sommaren att gå i daglig linjetrafik mellan Norrfällsviken och Ulvön, en förbindelse som i nuläget inte existerar.

– Vi kommer att köra tre turer dagligen och förbättra infrastrukturen avsevärt för de som på ett snabbt och smidigt sätt vill ta sig mellan Ulvön och fastlandet, berättar Agne Säterberg, en av delägarna I High Coast Sea.

Verksamheten startar under våren så snart isarna har gått.

Foto: Hanterbara Båtar.