1 mars, 2013

Vinnare i tävlingen ”ökända grund” presenteras på Allt för sjön

Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket genomförde under båtsäsongen 2012 en gemensam satsning för att med båtfolkets och kustboendes hjälp lokalisera de grund som många fritidsbåtar går på, så kallade ökända grund. Hela 140 bidrag kom in till den tävling som utlystes. Vinnarna i tävlingen presenteras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm den 1 mars.

Alla som har lokalkännedom inom ett visst område i skärgården vet att det finns grund som är särskilt välbesökta. Det kan handla om brister i sjökortet, obefintlig, bristande, felaktig, eller motsägelsefull utmärkning/utprickning eller att det helt enkelt är svårt att bedöma var vattnet är fritt från grund. För att kunna göra något åt detta behövs mer information om vilka grund det rör sig om.

Under sommaren 2012 gjorde därför Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket en gemensam satsning för att lokalisera de grund som många fritidsbåtar går på. Satsningen kallades ”ökända grund”. Allmänheten, sjöräddare, bärgare och försäkringsbolag togs till hjälp för att peka ut grunden.

Totalt 140 bidrag kom in till ”ökända grund”. Av dem har 30 redan lett till rättelser i sjökorten. I ett fall har en hamnägare uppmanats att sjömäta. På en eller att par platser diskuteras nya sjömärken.

De 140 bidragen deltog även i en tävling. En jury bestående av representanter för Sjösäkerhetsrådet, Stockholmradio och Sjöfartsverket har bedömt de inskickade svaren och nu utsett 20 vinnare som får AIS-mottagare, bärbar VHF, navigationsprogrammet Seapilot (inkl sjökort) eller båtsportkort. Prisutdelning och presentation av de vinnande bidragen sker i samband med båtmässan Allt för sjön.

– Vi är imponerade av den mängd iakttagelser och förslag på förbättringar som vi fått in. Att många av dem redan lett till åtgärder är mycket glädjande och ett tillskott till ökad sjösäkerhet, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

Prisutdelning sker fredagen 1 mars kl 14.00 i Sjösäkerhetsrådets/Transportstyrelsens monter C07:34 på båtmässan Allt för sjön.