1 mars, 2013

Träffa Sveriges första sjöräddningshund på båtmässan Allt för sjön

I slutet av november klarade schäfertiken Orka de högt ställda kraven under ett tufft slutprov i Stockholms skärgård. Därmed blev hon Sveriges första officiella sjöräddningshund. Orka finns i Sjöfartsverkets monter på båtmässan Allt för sjön fredagen 1 mars, då mässan är öppen för branschen och speciellt inbjudna.

Orka är Sveriges första certifierade sjöräddningshund. Hon står stilla i fören på en sjöräddningsbåt och söker av stora områden. Med nosen fångar hon vittring av människor, och hon jobbar lika bra i mörker som i dimma. Bland skärgårdens gytter av små öar och i det svartaste höstmörker hittar hon enkelt nödställda på närmare en kilometers håll. Att rädda liv handlar ofta om tid. Med Orka ombord kan ökandet efter nödställda förkortas med flera timmar.

Att Orka är Sveriges första sjöräddningshund är resultatet av ett samarbete mellan Sjöfartsverket, Svenska Brukshundklubben och Sjöräddningssällskapet. Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för sjöräddningen i Sverige och har varit kravställare. Svenska Brukshundklubben har ansvarat för utbildningen i samarbete med Sjöräddningssällskapet, där Orka och hennes förare nu ingår i besättningen på Dalarös sjöräddningsstation. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har stått för finansieringen av utbildningen.