28 februari, 2013

Träbåtsentusiaster samlas till Stockholm Classic Yacht Week

I sommar får Östersjön tre stora evenemang för klassiska träbåtar i Stockholm, Helsingfors och Sankt Petersburg. Det är frukten av ett unikt Östersjösamarbete mellan Scandinavian Classic Yacht Trust, SCYT, och nationella båtorganisationer, myndigheter och företag i de tre länderna. Först ut är Stockholm där sex parter samarbetar i ett event med Skärgårdsmässan vid Vasahamnen som bas, den 23-26 maj.

Veckan öppnas med ett seminarium om klassisk båtdesign på Nya Djurgårdsvarvet. På fredagen startar Skärgårdsmässan och segel- och motorbåtar samlas i hamnen. Mässan är ett av Stockholms större och mest uppskattade evenemang som lockar 50 000 besökare. Längs kajerna finns utställare från flera länder runt Östersjön med semestertips, hantverk, båtar och båttillbehör samt det som hör till fritidshuset. På mässan finns ett gediget inslag av skärgårdsmat, musik, kultur och seminarier. Bland annat arrangeras en Taube-konsert i samarbete med Taubesällskapet.

På lördagen är det veteranbåtsträff och kappsegling runt Fjäderholmarna i Sjögårdsregattan. Som avslutning på evenemanget hålls på söndagen Baltic Classic Master Cup Stockholm som vänder sig till kappseglingseliten bland träbåtsentusiasterna.

– Vårt mål är att visa upp Östersjöns kulturarv med klassiska båtar och locka fler att till att vilja äga dem för att på så sätt bevara båtarna. Många båtar säljs till utlandet där de renoveras till nyskick. Det är bättre än att de torkar bort här, men det vore väldigt trist om dessa underbara båtar helt skulle försvinna från Sverige och de vatten de så mästerligt konstruerades för, säger SCYTs ordförande irländaren Feargus Bryan. Han har ett förflutet som skeppare på seglande träbåtar i Medelhavets klassiska regattor och hoppas att Östersjöns regattaserie ska bli lockande också för båtar och besökare från fjärran hamnar.

Nästa evenemang i serien Baltic Classic Yacht Weeks blir i Sankt Petersburg den 22 till 28 juli med kappseglingar på Finska Viken och seglarfestival vid Peter Pauls fästningen mitt emot Vinterpalatset i centrala Sankt Petersburg.

Det största evenemanget planeras i Helsingfors den 3 till 10 augusti med centrum på världsarvsön Sveaborg. Sveaborg har sedan många år den största träbåtsregattan i Östersjön och nu kombineras den med Helsingfors Segelsällskaps eleganta Champagneregatta och ett flertal utställningar runt om på ön. Arrangörerna räknar med tiotusentals besökare och 230 – 270 klassiska båtar.

Stockholms klassikervecka arrangeras av SCYT, Skärgårdsmässan, Sail Yacht Society, Stockholms Segelsällskap, Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar och North Sails.

Baltic Classic Yacht Weeks ställer ut på Allt för Sjön, monter C22:02. Fredrich Dahlman representerar evenemanget vid mässans invigning kl. 12- 13 , fredagen den 1 mars.