26 februari, 2013

Polsk familjeseglare på Allt för sjön

Under Allt för sjön lanserar Meguro Oy i samverkan med Brunco AB HABER 660 på den svenska marknaden. Det är en trailerbar, familjevänlig segelbåt från Haber Yachts i Polen. Trots att den endast har en bredd av 2,50 m och längd av 6,60 m är den mycket rymlig med full ståhöjd i salongen och på toaletten.

Båten är dessutom försedd med en skyddande täckt däcksalong. Haber Yachts har också en hög ambitionsnivå när det gäller komfort och inredning. Detsamma gäller detaljarbetet i övrigt på båten.

HABER 660 har ett djupgående av endast 0,4 m med uppfällt centerbord (annars 1,45 m). Den är därmed väl lämpad för grunda vatten längs kusterna och i skärgården.

I likhet med Haber Yachts övriga segelbåtar är HABER 660 konstruerad för att vara maximalt stabil och sjövärdig (certifierad för klass C/B). Samtidigt har den mycket goda seglingsegenskaper vilket bekräftats av oberoende tester i fackpressen.

Säkerhetstänkandet innebär att konstruktören har valt en skrovgeometri som medför att HABER 660 rätar upp sig, även om den skulle vältas av en stor våg under ytterst extrema väderförhållanden. I detta avseende uppfyller HABER 660 samma krav som handelssjöfartens räddningsbåtar.

Ett innovativt och patenterat inslag är lösningen med fyra centerbord (C4). Detta medför att båten alltid hålls i perfekt balans. Därmed säkras kursstabiliteten så att båten håller kursen av sig själv oavsett vindförhållandena. På grund av sin enkelhet är systemet mycket pålitligt.

Ett annat kännetecken är gaffelriggen av Huari-typ. Den är stark och praktisk och medger stor flexibilitet när det gäller segelytan. Den är dessutom lätt att montera och ta ned (10–15 minuter för en person).

I standardutförande levereras HABER 660 som slup – i tillval som kutter – med ett centerbord. De övriga centerborden (enligt C4-konceptet) finns som tillval.

Info: www.brunco.se