25 februari, 2013

Kustbevakningsflyg hemma igen

Det svenska kustbevakningsflyget som under fyra månader varit stationerat på Seychellerna har nu landat på Skavsta flygplats igen. Under senhösten och vintern har Kustbevakningen, som den enda civila myndigheten, deltagit i Operation Atalanta, en EU-gemensam marin och civil-militär insats, i Indiska Oceanen. Kustbevakningen har deltagit med ett sjöövervakningsplan, med besättningar och stabspersonal, och regelbundet spanat över de havsområden där pirater attackerar sjöfarten.

Uppgiften för Kustbevakningen har varit att upptäcka, dokumentera och rapportera misstänkt piratverksamhet i det enorma havsområdet. Kustbevakningen deltog i operationen även 2010.

– 2010 bidrog Kustbevakningen genom att övervaka farvattnen med flyg och Försvarsmakten med fartyg. Den här gången hade vi försvarsmaktspersonal i vår kustbevakningsstab, ett viktigt samarbete som fungerade utmärkt, säger Ronnie Willman, chef för kustbevakningsflyget.

– Piratverksamheten i området har dock inte riktigt samma magnitud som den hade då vi deltog år 2010. Förhoppningsvis har EU-ländernas närvaro med flyg och fartyg bidragit till att den verksamheten inte ses som lika enkel eller lönsam i det här området längre, säger Ronnie Willman.

Fakta: Operation Atalanta leds av det EU-gemensamma marina försvarsmaktssamarbetet EUNAVFOR, som agerar med FN-mandat i havsområdet Adenviken och i området utanför Somalias östra kust. Syftet är att förhindra piratattacker mot FN-organet World Food Programmes (WFP) livsmedelstransporter, mot handelssjöfarten och att stävja piratattacker i Adenviken och i Indiska Oceanen utanför Somalias östkust.