20 februari, 2013

Minska miljöeffekten med Aspen alkylatbensin

Både människor, djur och natur betalar ett högt pris för våra härliga stunder i fritidsbåten. Med Aspen alkylatbensin minskas bland annat utsläppen av farliga kolväten med 99 procent och du kan njuta av båtlivet med gott samvete.

Pressmedelande:

De traditionella tvåtaktarna ställer till det för vår natur, eftersom mer än 25 procent av bränslet från dessa motorer går oförbränt rakt ut i våra sjöar och hav. Som om inte det räckte släpper de dessutom ut 15 000 ton kolväten när de far fram över våra vatten.

Idag när alla dessa hundratusentals båtar tankas med vanlig bensin blir vattnet 300 gånger mer förorenat än om båtarna hade tankats med alkylatbensin.

Våra kustvatten, sjöar och vikar är barnkammare för många fiskarter och smådjur och det är på sommaren allt liv exploderar. Det är då det biologiska livet i våra vatten är som känsligast, samtidigt som det är just under den här perioden vi åker båt som allra mest. Men det är inte bara djuren som far illa – vi och våra barn sitter också och andas in dessa farliga avgaser.

Både miljön och vår hälsa mår bättre av alkylatbensin. Ja, även våra båtar mår bättre av att få alkylatbensin i tanken istället för vanlig bensin. Alkylatbensin är inte bara renare, den är även effektivare. Dessutom är hållbarheten tio gånger längre än den är för vanlig bensin. Tanken behöver heller inte tömmas under vintern och motorn startar även lättare när det är dags för sjösättningen på våren.

Alla tvåtaktsmotorer som kan köras på 95-oktanig bensin kan köras på alkylatbensin, detta gäller även äldre båtmodeller. Idag finns alkylatbensin på cirka 25 olika marinor, framförallt på väst- och ostkusten. Det finns även ett drygt hundratal tankställen runt om i landet, där alkylatbensin kan tankas från pump. I fackhandeln, på stormarknader och byggvaruhus samt på Preems tankstationer kan man köpa Aspen alkylatbensin på dunk.

Aspen 4 Cirkapris för 5-litersdunk, 150 kr.