15 februari, 2013

Regionala skillnader i antalet båtrelaterade stölder

Antalet båtrelaterade stölder under 2012 visar en svag ökning jämfört med 2011. Däremot finns det regionala skillnader. I Blekinge län har tiill exempel stölderna ökat med 66 procent. Detta visar statistik polisen.

Fram till kvartal tre noterade Larmtjänst en markant ökning av de båtrelaterade stölderna jämfört med 2011. Därefter, under kvartal fyra, gick stölderna ner vilket gjorde att det totala antalet båtrelaterade stölder under 2012 enbart ökade med en procent jämfört med 2011. Dock finns det stora regionala skillnader i landet. I Blekinge län har det totala antalet båtrelaterade stölderna ökat med 66 procent och enbart båtmotorstölderna har en 162 procentig ökning. I Hallands län har de båtrelaterade stölderna däremot minskat med 27 procent.

– Skillnaderna kan förklaras med den fortsatta organiserade brottsligheten. Det är ligor som förflyttar sig runt om i landet, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Under året anmäldes totalt 7 613 båtrelaterade stölder. De län som varit mest utsatta är Stockholms län och Västra Götalands län. I Stockholms län har det varit vanligt att man stjäl stora nya motorer.

– Många båtägare har fått sina båtmotorer stulna ett flertal gånger under samma säsong, säger Carina Birking.

I Västra Götaland har polisen, i samverkan med försäkringsbranschen och Larmtjänst, startat upp en båtsamverkansgrupp för att försöka reducera antalet båtmotorstölder. Bland annat vill man involvera allmänheten genom båtsamverkan som innebär en rad förebyggande insatser.

Källa: Larmtjänst.