12 februari, 2013

Yamarin Cross 49 Bow Rider på Helsingforsmässan

Vid den stora båtmäsan i Helsingfors, som pågår den här veckan, visar finska Yamarin bland annat sina båtar med aluminiumskrov och plastinnerliner. Yamarin Cross 49 Bow Rider är särskilt lämplig som universalbåt för människor med sommarstuga. Den nya modellen har stora innerutrymmen, en rymlig sittbrunn i fören och den största sittbrunnen bakom vindrutan i denna storleksklass av båtar.

Därigenom har även passagerarna på akterbänken gott om fotutrymme. I standardutrustningen ingår bl.a. dörr mellan pulpeterna.

Cross 49 Bow Rider har totalt sju sittplatser och den är godkänd för sex personer. Under bakbänken finns utrymme för två bränsletankar.

I BB-pulpeten finns ett rymligt låsbart handskfack. Vid styrpulpeten finns plats för en 8″ kartplotter. Offshoresäterna möjliggör körande även stående.

De optimerade steglisterna förbättrar bränsleekonomin, hastigheten, riktstabiliteten och motverkar sidokräningar i sidovind.

Längd: 4,86 m, bredd 1,96 m, vikt ca 490 kg, motorrekommendation 40 – 60 hk. Båten är godkänd för 6 personer.

Yamarin Cross-båtarna tillverkas av 5083–aluminium som är mer korrosionståligt och 30 procent starkare än det 5754–aluminiummaterial som i allmänhet används i fritidsbåtar.

Yamarin Cross-båtarnas skrovkonstruktion är av helt ny typ. Skrovkonstruktionen ger möjligheter till köregenskaper som tidigare endast förväntades hos glasfiberbåtar. Tack vare den nya konstruktionen har även skrovljudet kunnat minimeras. Innerutrymmena är också större än i aluminiumbåtar i samma storleksklass.

Yamarin Cross-modellserien med aluminiumskrov lanserades hösten 2010 inför båtsäsongen 2011. Under säsongen 2013 innehåller Cross-modellserien sex modeller; förutom de nya båtmodeller som visas nu ingår 53 Bow Rider och 53 Center Console samt 63 Bow Rider och 61 Center Console som lanserades år 2011.

Info: www.yamarin.fi