8 februari, 2013

Båtsamverkan för att minska antalet båtmotorstölder

Bohuskusten har drabbats av ett stort antal båtmotorstölder. Därför satsar nu polisen i Västra Götaland, i samverkan med försäkringsbranschen och Larmtjänst, på att försöka reducera antalet stölder. Ett led i detta är att uppmuntra och stödja båtsamverkan.

På uppdrag av polismästare Niclas Hallgren startade man i tisdags, den 5 februari, upp en båtsamverkansgrupp där försäkringsbolag och Larmtjänst ingår. Denna grupp kommer jobba aktivt med brottsförebyggande åtgärder för att minska antalet båtmotorstölder i Bohuslän.

Ett led i arbetet är att involvera allmänheten genom båtsamverkan, vilket innebär en rad förebyggande insatser. Båtsamverkan fungerar enligt samma koncept som de grannsamverkansprojekt som är verksamma runt om i landet. Polisen i Västra Götaland kommer därför ha en person som på heltid jobbar med att informera båtägare, båtföreningar, kommuner och marinor om hur man gemensamt skyddar sin egendom och förebygger brott. Båtsamverkan innebär bland annat att man:

– tillsammans ser om varandras båtar,
– är mer uppmärksam på vilka som rör sig i området,
– pratar med okända och noterar registreringsnummer,
– bryr sig om sin båtgranne.

Just nu pågår båtmässan i Göteborg där polisen är på plats för att informera om båtsamverkan. Båtmässan pågår fram till den 10 februari.