30 januari, 2013

Sjöräddning i världsklass – jour dygnet runt utan betalning

Svensk sjöräddning anses vara en av de främsta i världen och en högt kvalificerad förebild för andra länder, som förundras över att en ideell förening kan stå för 70 procent av all sjöräddning i Sverige. Hur är det möjligt?

Förra året gjorde Sjöräddningssällskapet drygt 3 200 utryckningar. I sju av tio olyckor är det någon av våra 1800 frivilliga sjöräddare som rycker ut när larmet går, helt utan bidrag från staten. Det fungerar tack vare att båtarna är skänkta och de frivilliga sjöräddarna jobbar utan betalning. Och tack vare våra medlemmar och de generösa gåvor vi får av svenska folket.

Sjöräddningssällskapets 1 800 frivilliga sjöräddare finns utspridda över hela landet och jourar tillsammans tusentals timmar per dygn, året runt. Deras målsättning är att till varje pris rädda liv. Därför gör de ideella insatser långt utöver det vanliga och ibland under mycket svåra förhållanden. När larmet går ska de vara i båten och på väg ut ur hamnen på mindre än 15 minuter. De arbetar till vardags som snickare, läkare, fiskare, säljare, rörmokare, lärare och allt möjligt annat. På sin fritid är de kvalificerade sjöräddare som rycker ut för dig i alla väder.

Men långt ifrån alla vet att denna verksamhet sköts helt ideellt. Ändå är det just så Sveriges sjöräddning fungerar sedan 105 år tillbaka. Med frivillighet som bas har Sverige växt till en ledande internationell förebild för effektiv och fungerande sjöräddning – enligt en modell som inte kostar skattebetalarna en krona, det är unikt både i Sverige och utomlands.

Lyssna till de frivilliga sjöräddarnas egna berättelser på Båtmässan
Besök Sällskapet på Båtmässan i Göteborg 1-10 februari. Här kan du lyssna till berättelser från sjöräddarna själva.

Monter A02:22.

Info: www.ssrs.se

Kommentarer

Olof Malmlöf 12:49:18 2013-01-30

Vi får hoppas att utredaren som ville att Kustbevakningen skulle få huvudmannaskapet för den nationella sjöräddningskoordinationen inte får igenom sin vision. Känner ett antal SSRs’are som hoppar av då. Låt det stanna hos Sjöfartsverket! De kan sin sak och jagar inte båtfolket på vattenskoter med pistol i hölstret!

Jan Bergstrand 15:14:55 2013-01-30

Fast å andra sidan verkar ju KBV och SSRS redan nu vara mer än bara vänner. TV-programmen om de båda organistionerna visar på stort samförstånd och med ungefär samma kategori unga män med bakåtkammat hår…