25 januari, 2013

Marin klocka som ger besättningen maximal kontroll

Från Garmin kommer den här marina klocka som ska ge besättningen ordentlig koll på läget. Den heter quatix och är en marin GPS-klocka designad för alla som älskar båtlivet. Quatix kombinerar de viktigaste marina funktionerna för navigering med Garmins branschledande GPS-teknik och användarvänliga gränssnitt. quatix är med dig på din handled så att du kan känna frihet att njuta av öppet vatten samtidigt som du har närhet till all viktig navigationsdata.

– Quatix innehåller väsentlig marina data med flera funktioner som aldrig tidigare funnits i en enskild marin klocka”, säger Dan Bartel, försäljningschef på Garmin International.

– Förutom Garmins enkla handhavande och trådlösa integrering med befintliga Garminenheter, är quatix en elegant medhjälpare för sjömän av alla slag.
Quatix kombinerar flera avancerade kappseglingsfunktioner för maximal kontroll under tävling. quatix kan enkelt sätta upp en virtuell startlinje mellan två GPS-positioner. Den kombinerar sedan startlinjens data med den inbyggda nedräkningstimer för att beräkna både avstånd och fart, vilket gör att man kan passera startlinjen med optimal båtfart och vid exakt rätt tidpunkt. När kappseglingen har börjat, växlar klockan över till “kryssfunktions”-läge och indikerar om båten seglar på optimal vindvinkel. Detta ger en mycket effektiv och kontrollerad seglingsupplevelse med maximal kontroll.

Klockan har alla de mest önskvärda marina funktioner i en och samma enhet. Du kan använda quatix för att få reda på en mängd olika marina data såsom tidvatteninformation, COG, SOG och VMG, tillsammans med ankar- och hastighetslarm. quatix har även ABC-sensorer (höjdmätare, barometer och kompass). Den inbyggda barometern kan användas för att förutspå väderomslag, så du kan undvika annalkande stormar. Den 3-axliga elektroniska kompassen ger dig rätt kurs, även när du står still.

Förutom att förse dig med viktig marin data, bidrar quatix med sjösäkerheten. Med integrerad MOB-funktion kan quatix automatiskt utlösa MOB alarm på din Garmin-plotter. På så sett ser besättningen när någon med en quatix på armen har fallit överbord. Om båten dessutom är utrustat med en Garmin autopilot, kan plottern aktivera autopiloten och navigera tillbaka till den senast kända positionen.

Byggd för att tåla de tuffaste förhållanden: quatix har ett rejält stålförstärkt klockhus och ett mineralglas som står emot repor. Den har en stor LCD-skärm med LED bakgrundsbelysning, ett robust armband i polyurethane och är vattentät ner till 50 meter. I GPS-läget räcker batteriet i upp till 16 timmar (beroende på användning). I klockläge räcker batteriet i upp till 6 veckor med funktioner som larm, vibrator, timer, stoppur och världsklocka med möjlighet att visa flera tidszoner på en och samma gång.

Trådlös anslutning överallt på båten: quatix kommunicerar trådlöst via ANT™ med både BlueChart® Mobile och HomePort™. Du kan skicka över waypoints, rutter och spår och om båten är utrustat med en aotopilot från Garmin ansluter quatix trådlöst direkt till GHC-10 i rodret och fungerar då som en fjärrkontroll.

Pris 4 195 kr.

Info: www.garmin.com/quatix