25 januari, 2013

Filmen ”Spöken i Östersjön” får en uppföljare

Spöknät är ett globalt problem som förekommer i alla hav, sjöar och vattendrag där det fiskas. Det handlar om borttappade fiskeriredskap som fortsätter att fiska i årtionden, vilket påverkar fiskbestånden och som är ett djurplågeri och ett oförlåtligt slöseri med våra gemensamma naturresurser.

Under 2010/2011 producerades den första dokumentärfilmen ”Spöken i Östersjön” av Joakim Odelberg, med finansiering av BalticSea2020, för att uppmärksamma problemet med borttappade fiskeredskap – så kallade spöknät. Inspelningen gjordes i havsområden runt Sverige, Polen och Litauen, med material hämtat från både ovan och under ytan. Nu får filmen en uppföljare.

Om filmen
Målsättningen med den andra filmen är att visa vad den första filmen resulterat i och att fortsätta att bearbeta de länder, som ännu inte tagit tag i problemet. Filmen ska också bidra till att sprida kunskap om spökgarnens inverkan på den marina miljön och mer specifikt visa hur de påverkar torsk, tumlare, sjöfågel och säl.

– Vi hade inte vågat hoppats på ett sådant massivt genomslag som vi fick med vår första film ”Spöken i Östersjön”. Nu har vi fått chansen att visa de positiva åtgärder som tillämpats. Problemen finns dock fortfarande kvar och nu ger vi oss ut på en ny resa runt Östersjön för att fortsätta att dokumentera vad som hänt sen sist och vad som ytterligare kan göras, säger Joakim Odelberg, undervattensfilmare Leo Film.

I den andra filmen åker Odelberg och hans team på en ny resa runt Östersjön för att möta forskare, beslutsfattare, dykare med flera. Ni kommer att få se unika bilder på det spännande och inte helt riskfria arbete med att bärga spökgarn från bland annat skeppsvrak. Teamet kommer också att dokumentera de åtgärder som vidtagits och visa upp nya skrämmande bilder från de platser där ännu inget gjorts.

– Efter framgångarna med den första filmen är vi på stiftelsen BalticSea2020 mycket glada över att återigen få samarbeta med filmaren Joakim Odelberg. Vår förhoppning är att den andra filmen både belyser frågan om spöknät samt visar på flera av de goda insatser som gjorts runt Östersjön för att få bort spöknäten från havets bottnar, säger Conrad Stralka, verksamhetschef BalticSea2020.

Briggen Tre Kronor af Stockholm (bilden) är ett fantastiskt fartyg och för att segla henne krävs frekvent arbete i masterna. Företaget C2 Vertical Safety bidrar bland annat med utbildning för högre säkerhet i det arbetet.

Inspelningarna påbörjas i januari 2013.