21 januari, 2013

Unikt experiment om havsförsurning

20 m höga provrörsliknande plastsäckar ska med början på torsdag 24 januari sättas ut i Gullmarsfjorden för att studera försurningens effekter på havet. Experimentet är en del i ett världsomspännande forskningsprojekt. I experimentet medverkar forskare från Göteborgs universitet.

En 60 man stor internationell forskargrupp kommer i fem månader att ha sin bas vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Kristineberg utanför Lysekil. Det är det största och längsta experimentet av klimatförändringarnas påverkan på de marina ekosystemen som hittills gjorts.

Jättelik internationell forskningssatsning
Från forskningsfartyget Alkor och med dykarhjälp kommer under torsdagen tio jättelika plastbehållare (mesokosmer) att sättas ut i fjorden. I varje plastbehållare innesluts 55 000 liter havsvatten tillsammans med organismer från Gullmarns vintervatten.

I hälften av behållarna tillsätts olika halter koldioxid för att se hur marina växter och djurplanktonen påverkas vid olika surhetsgrader. Forskarna följer planktonen under många generationer och mäter vattnets kemi varje dag. De tillsätter också larver av sill och torsk, för att se hur de utvecklas i det inneslutna havsvattnet.

Omfattande projekt
Experimentet i Gullmarn pågår från januari till juni, och projektet leds av den tyske toppforskaren Ulf Riebesell.

Tidigare har liknande studier utförts i mindre skala i polarmiljö, utanför Hawaii och utanför finska och norska kusterna. Men aldrig har så stora mesokosmer använts och under så lång tid.

På torsdag den 24 januari sätts mesokosmerna ut i Gullmarn med hjälp av dykare.

Se film om mesokosmos här: http://www.geomar.de/en/discover/films/ocean-acidificationan-ecosystem-facing-dissolution/

Projektet BIOACID (Biological Impacts of Ocean ACIDification) koordineras av Ulf Riebesell, professor i biologisk oceanografi vid GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research i Kiel, Tyskland. De ca 60 deltagande forskarna i BIOACID Gullmarn kommer från Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Sverige och Finland.

Foto: Gertje König

Kommentarer

Omar Abdulkadir 10:37:33 2013-04-04

Hej jag studerar på Malmöhögskola och vi ska snart göra en så kallad fältarbete som ingår i vår utbildning. Jag och min grupp som består av fem personer skulle undersöka havet. Jag vill ha tipps vad är det man kan undersöka när det gäller havet. Kanske hur mycket järn som finns, kväve, alaminium halter, pH. Jag vill bara ha tipps för lyckad undersökning ha en trevlig dag.

Omar Abdulkadir 10:37:58 2013-04-04

omario72@hotmail.com